Nigerijští univerzitní studenti se po stávce profesorů mohou konečně vrátit do škol

V převážně anglicky mluvící Nigérii, jedné z nejlidnatějších a nejbohatších zemí Afriky se toho studenti poslední dobou mnoho nenaučili. Profesoři stávkovali a stávku brali velmi vážně.

Terciární vzdělávání v Nigérii je žádáno studenty z celého světa i navzdory faktu, že jeho kvalita je mnohdy diskutabilní a kvalitních profesorů je nedostatek. Země má mnoho univerzit nabízejících velký počet studijních programů. V posledních osmi měsících se toho ale studenti příliš naučit nemohli. Hlavní odborová organizace v oblasti vysokoškolského vzdělávání, nigerijská Unie akademických pracovníků univerzit (ASUU), totiž vedla osmiměsíční stávku. Stávka začala v únoru a byla již devátou za posledních 13 let. ASUU bojuje za lepší financování terciárního vzdělávání v zemi a apeluje na vládu, aby konala. Ta ale tvrdí, že nemůže splnit všechny finanční požadavky. Na sociálních sítích ASUU koncem října avizovala, že se rozhodla stávku odvolat a lektoři se vrátí do práce. Problémy, kvůli kterým se stávkovalo, však zůstávají nevyřešené.

Zastavení výuky na veřejných univerzitách nejprve vyvolalo solidaritu studentů, kteří stávkovali společně s profesory. Když se pak ale situace opakovala a též v souvislosti s výpadky ve vzdělávání (umocněnými pandemií Covid-19) si ovšem studenti začali stěžovat. Dlouhotrvající stávky způsobily širokou nespokojenost mezi nimi i jejich rodinami. „Za osm měsíců jsem neudělala absolutně nic,“ uvedla pro média studentka, která byla ráda, že se konečně vrací do své školy v Lagosu. Očekává se, že studenti, kteří nyní zmeškali téměř celý semestr akademické práce, budou v pondělí pokračovat ve výuce, mnozí jsou však velmi frustrováni, že nebudou moci absolvovat v termínu, kdy měli. „Moji kamarádi ze soukromých univerzit vystudovali a mohou nyní zahájit start do života,“ vyjádřil se student z University of Port Harcourt. „Osm promarněných měsíců mého života a čeho stávka dosáhla?“ rozčiloval se další student. Mnoho Nigérijců vyjadřuje své rozhořčení nad tím, že děti politiků, včetně dětí prezidenta Muhammadu Buhariho a řady osobností včetně VŠ profesorů, často navštěvují elitní školy v zahraničí, což zvyšuje frustraci studentů nigerijských veřejných univerzit z toho, že vláda a management univerzit neinvestují do hledání řešení krize a nechají stávku veřejného sektoru běžet po tak dlouhou dobu.

Jednání mezi odbory a vládou byla nekonečná a protahovala se během každé ze stávek. Letos se ale situace zkomplikovala i tím, že vláda dala odborový svaz k soudu, jelikož lektoři ignorovali její příkaz k obnovení výuky. Problémem, na který chtěli stávkující upozorňovat, byl především způsob placení práce lektorů. Přednášející protestovali proti vládnímu mzdovému systému, který podle nich vedl k nesrovnalostem v platech a redukci pracovních benefitů. Lektoři tedy vyvinuli vlastní mzdový software, který ale vláda odmítla.  K žádné dohodě ohledně systému mezd nedošlo, a tak je možné, že další stávka nastane velmi brzy. Neustálé stávky bohužel narušily důvěru v nigerijský systém veřejného terciárního vzdělávání. Zájemcům o studium zůstávají na výběr drahé soukromé univerzity, nebo mohou migrovat do zemí s cenově dostupným školným, například do východní Evropy.

Ilustrační foto: Autor/ka fotografie: Tope A. Asokere

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.