Nově objevené druhy bakterií v mikrobiomu mohou být viníkem revmatoidní artritidy

Revmatoidní artritidou trpí 1 ze 100 lidí na světě. Způsobuje zánětlivé, bolestivé a oteklé klouby, často v oblasti rukou a zápěstí, a může vést ke ztrátě funkce kloubů, chronické bolesti a deformacím a poškození kloubů. Co je příčinou tohoto onemocnění, nebylo dosud známo.

V nedávno publikované studii jsme s kolegy objevili důležitý klíč k možnému viníkovi tohoto onemocnění: bakterie ve střevech, napsala Meagan Chriswellová v článku pro The Conversation.

Co způsobuje revmatoidní artritidu?

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, což znamená, že vzniká, když imunitní systém začne napadat sám sebe. Proteiny zvané protilátky, které obvykle pomáhají v boji proti virům a bakteriím, začnou místo toho napadat klouby.

Původ protilátek, které způsobují revmatoidní artritidu, je předmětem studia již řadu let. Některé výzkumy ukázaly, že tyto protilátky se mohou začít tvořit v místech, jako jsou ústa, plíce a střeva, více než 10 let před vznikem příznaků. Dosud však nebylo jasné, proč vědci nacházejí tyto protilátky právě v těchto oblastech.

Chtěli jsme zjistit, co může být spouštěčem tvorby těchto protilátek. Konkrétně nás zajímalo, zda bakterie v mikrobiomu, což je společenství mikroorganismů žijících ve střevech, mohou být těmi, které aktivují imunitní reakci vedoucí k revmatoidní artritidě. Vzhledem k tomu, že mikrobi běžně žijí na stejných místech jako protilátky způsobující revmatoidní artritidu, předpokládali jsme, že tyto bakterie by mohly být spouštěčem tvorby těchto protilátek. Usoudili jsme, že ačkoli tyto protilátky mají napadat bakterie, revmatoidní artritida se vyvine, když se rozšíří mimo střeva a napadnou klouby.

Nejprve jsme se snažili identifikovat střevní bakterie, na které jsou tyto protilátky zaměřeny. Za tímto účelem jsme vystavili bakterie ve stolici podskupiny lidí s rizikem vzniku revmatoidní artritidy působení těchto protilátek, což nám umožnilo izolovat pouze ty bakteriální druhy, které reagovaly a navázaly se na protilátky.

Zjistili jsme, že jeden dosud neznámý druh bakterie je přítomen ve střevech přibližně 20 % lidí, u nichž byla diagnostikována revmatoidní artritida nebo kteří produkují protilátky způsobující toto onemocnění. Jako členka národa Čerokíjů v Oklahomě jsem navrhla, abychom tento druh pojmenovali Subdoligranulum didolesgii(„didolesgii“ znamená v čerokíjštině artritida nebo revmatismus), a to jako připomínku přínosu dalších domorodých vědců pro vědu a také skutečnosti, že revmatoidní artritida postihuje domorodé obyvatele ve větší míře než ostatní populace.

Subdoligranulum didolesgii nebyla dosud zjištěna ve stolici zdravých lidí a v současné době není známo, jak je tato bakterie rozšířena v běžné populaci.

Zjistili jsme také, že tyto bakterie mohou u lidí s revmatoidní artritidou aktivovat specializované imunitní buňky zvané T-buňky. T-buňky řídí zánětlivé reakce v těle a jsou spojovány s rozvojem různých autoimunitních onemocnění.

Tato zjištění naznačují, že tyto střevní bakterie mohou aktivovat imunitní systém lidí s revmatoidní artritidou. Ale místo toho, aby útočil na bakterie, jejich imunitní systém útočí na klouby.

Proč právě tato bakterie?

Dosud není známo, proč se u lidí s revmatoidní artritidou vyvíjí imunitní reakce na Subdoligranulum didolesgii. Domníváme se však, že může být viníkem, pokud jde o revmatoidní artritidu, protože tato bakterie se vyskytuje pouze ve střevech lidí s revmatoidní artritidou, a ne ve střevech zdravých lidí.

Ačkoli se mnoho imunitních reakcí odehrává ve střevech, jsou obvykle samostatné a nešíří se do jiných částí těla. Domníváme se však, že obzvláště silná střevní imunitní odpověď proti Subdoligranulum didolesgii by mohla umožnit protilátkám obejít střevní „firewall“ a rozšířit se do kloubů.

Abychom potvrdili naši hypotézu, podali jsme myším perorální dávku Subdoligranulum didolesgii a sledovali jejich reakci. Během 14 dnů se u myší začaly objevovat otoky kloubů a protilátky, které napadaly jejich klouby.

Budoucnost léčby revmatoidní artritidy

S kolegy doufáme, že tento výzkum může objasnit původ revmatoidní artritidy. Naším dalším cílem je zjistit, jak běžné jsou tyto bakterie v populaci, a otestovat, zda přítomnost těchto bakterií ve střevech může vést ke vzniku revmatoidní artritidy u lidí.

Je důležité si uvědomit, že antibiotika pravděpodobně nepomohou při léčbě mikrobiomů pacientů s revmatoidní artritidou. Ačkoli Subdoligranulum didolesgii může u některých lidí s revmatoidní artritidou vyvolávat autoimunitní reakci, antibiotika likvidují jak užitečné, tak škodlivé bakterie ve střevě. Odstranění bakterií navíc nemusí nutně zastavit imunitní systém, který již jednou začal útočit na klouby.

Přesto se domníváme, že tyto bakterie mohou být využity jako nástroje pro vývoj léčby revmatoidní artritidy a snad i způsobů, jak onemocnění předcházet.

O autorce: Meagan Chriswellová (Doktorandka na Anschutz Medical Campus v Auroře ve státě Colorado, klinicky se zajímá o revmatologii).

Zdroj: The Conversation, „Newly discovered species of bacteria in the microbiome may be a culprit behind rheumatoid arthritis“ (27.10.2022)

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.