Uganda chce s pomocí Číny a Francie těžit ropu

Chudá východoafrická země se 47 miliony obyvatel je známá jako zásobárna vody a země goril. Uganda si nyní začala mnohé slibovat od čínských investic do průzkumu nalezišť ropy.

Uganda a stejně tak sousední Tanzanie chtějí zahájit komerční průzkum nalezišť ropy a jejich nejbližším cílem je na něj nalézt prostředky. Obě země se zatím při jejich hledání obrátily na Čínu. V plánu je zahájit stavbu exportního potrubí do roku 2025 a Uganda si klade za úkol začít komerčně čerpat své zásoby ropy v dubnu 2025, přičemž podle ugandských úřadů je Čína považována za potenciální zdroj finančních prostředků na rozvoj exportního ropovodu. Ugandští představitelé již dříve zmínili rok 2025 jako rok pro zahájení výroby, nyní ovšem poprvé uvádějí i konkrétní měsíc.

“Doufám, že do dubna 2025 uvidíme první ropu, Uganda a sousední Tanzanie jsou přesvědčeny, že financování plánovaného exportního ropovodu bude zajištěno,“  prohlásila ministryně energetiky Ruth Nankabirwa Ssentamuová na konferenci v Abú Zabí. „Čína je vždy připravena,“ odpověděla pak Ssentamuová na otázku, zda peníze přijdou z Číny. „Čína je vždy připravena a já chci povzbudit Evropu a chci povzbudit Ameriku, aby také investovaly v Ugandě.“ Nyní se očekává, že na jednání do Číny brzy odcestuje prezidentka Tanzanie Samia Suluhu Hassanová.

Do rozvoje ugandských ropných polí na západě země chtějí investovat tyto dvě společnosti: francouzská nadnárodní kooperace TotalEnergies patřící mezi světově největší dodavatele olejů a plynu s působností ve více než 150 zemích světa a její partner – třetí největší čínská ropná společnost China National Offshore Oil Corporation. Obě společnosti dosáhly konečného investičního rozhodnutí o rozvoji ugandských ropných polí na západě země. Proti ropě z Ugandy se ovšem staví Evropská Unie, která schválila rezoluci vyzývající TotalEnergies, aby odložila vývoj ropovodu o rok, aby prozkoumala alternativní trasu nebo projekty alternativních obnovitelných zdrojů energie. Navrhovaný projekt byl také napadán od ekologů, protože prochází jedním z národních parků země. Ugandský prezident Yoweri Museveni však zkritizoval evropský parlament i ekology a doslova varoval, že „nedovolí nikomu, aby si hrál s jeho ropou“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.