Srbsko pod tlakem: Drony z Kosova mapují pohyby srbské armády

Balkánské zápisky píší o novém napětí mezi Kosovem a Srbskem v souvislosti se změnou registračních značek zdejších automobilů a využíváním dronů.

„Scéna jako z hororového filmu,“ popisuje, bývalý novinář, dnes taxikář ze severního Kosova, jak mu ve tři ráno hořelo před domem auto. Převážel převážně Srby ze severu Kosova na jih nebo ty, kteří bydlí v Srbsku do Kosova. Pro média dále uvádí: „Prosím žháře, když potká mé dcery, aby sklopil hlavu. Vzal jim chleba.“

To je současné dění v Kosovu potom, co vešlo v platnost, že platí pouze poznávací registrační tabulky s označením RKS a automobily se srbskou registrací nesmí od 31. října  v Kosovu jezdit. Většina zdejších Srbů ale odmítá automobily přeregistrovat a vzniká napjatá situace. Srbská armáda je pohotovosti a v jižním Srbsku se navíc koná vojenské cvičení „Manévry 2022“. Evropští a američtí politici zintenzivnili své úsilí, jednají s oběma stranami a snaží se snížit napětí.

Za této situace se konal v Německu Summit Berlínského procesu, kterého se zúčastnili premiéři šesti zemí západního Balkánu a jehož účelem je zlepšit vztahy těmito státy. Tentokrát bylo domluveno a podepsáno uznávání občanských průkazů i pro překročení hranic a vysokoškolských diplomů. Cílem procesu je vytvoření společného regionálního trhu. Srbská premiérka Ana Brnabićová ovšem z Berlína hlásí nespokojenost a uvedla, že ani po deseti letech existence Berlínského procesu není dosaženo ustanovení Společenství srbských obcí v Kosovu a postěžovala si na problémy se srbskou registrací automobilů. Vysoký představitel pro zahraniční věci EU Josep Borrell reagoval, že by měly platit neutrální SPZ pro Kosovo a hned dodal, že v tomto ohledu je ale bezmocný.

Nerozhodný postoj EU v otázce Kosova vede k tomu, že napětí zesiluje. Současná kosovská vláda posílená tlakem Německa a Francie na Srbsko, aby uznalo nezávislost Kosova výměnou za členství v EU, vyhrocuje bezpečnostní situaci a Kosovo zvyšuje tlak na Srbsko. Stále častější jsou policejní kontroly a zásahy v severní části Kosova. Do toho byl odvolán šéf kosovské policie Sever, kterým byl Nenad Đurić. Důvodem byl jeho odpor v kontrole registrace poznávacích značek automobilů.

Aby toho nebylo málo došlo k incidentu, že z území Kosova létaly drony, údajně kosovské policie a pohybovaly se nad umístěním srbské armády během jejího cvičení v jižním Srbsku. V středu (2. listopadu) srbská armáda reagovala sestřelením komerčního dronu, který se pohyboval směrem k vojenským objektům v Rašce. Srbská armáda určila, že dron přiletěl od kosovské Jarinje, což je 10 až patnáct kilometrů od kasáren v Rašce. Srbský ministr obrany Miloše Vučević vydal okamžité nařízení k zesílení ostrahy. Kosovský ministr obrany Armend Mehaj dementoval, že by šlo o kosovské drony a řekl, že Srbové tuto zprávu vydali je proto, aby zesílili svoji vojenskou přítomnost na hranicích s Kosovem.

Došlo také k politické reakci. Představitel kosovských Srbů a předseda strany Srpska lista Goran Rakić svolává na sobotu 13. listopadu k jednání kosovské Srby. Na setkání chce navrhnout, aby Srbové odešli ze všech kosovských institucí na severu Kosova a založili vlastní.

Článek vychází ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.