Index cen výrobců v ČR

Graf týdne tentokrát ukazuje meziroční změny indexu cen výrobců v České republice.

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 3,0 % a meziročně byly vyšší o 27,1 %. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily meziměsíčně o 0,6 % a meziročně o 24,1 %. Ceny stavebních prací vzrostly meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 12,0 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 0,1 % a meziročně o 6,3 %.

Zdroj_ ČSÚ

„V říjnu ceny všech výrobců zpomalily meziroční růst. Ceny zemědělských výrobců se meziročně zvýšily o více než 27 % a ceny průmyslových výrobců o více než 24 %. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly dle odhadů o 12 % a ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 6,3 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Je třeba brát v úvahu, že meziroční srovnání, tj. říjen 2022 k říjnu 2021 je nutně ovlivněno tím, že v říjnu 2021 začala inflace zrychlovat, tj. srovnávací základna je už vysoká, což “opticky” snižuje meziroční růst.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.