Ebola v Ugandě: prodloužená karanténa a zavřené školy

Dne 20. 9. tohoto roku byla východoafrická Uganda zaskočena zdrcující zprávou. V zemi vzniklo nové ohnisko smrtící eboly. Situace se od té doby dostává pod kontrolu velmi pomalu.

Od doby, kdy bylo ohnisko smrtelné krvácivé horečky vyhlášeno, proběhlo podle ministerstva zdravotnictví v zemi 150 infekcí a od vypuknutí nákazy zemřelo 64 lidí. Ani nyní na konci listopadu není opatřením souvisejícím s nákazou konec. Ugandský prezident Yoweri Museveni prodloužil o 21 dní karanténu ve dvou oblastech (Mubende a Kassanda), které jsou epicentrem epidemie, zároveň však dodal, že reakce jeho vlády na nemoc byla úspěšná. „Rozšíření karantény nastalo z důvodu dalšího udržení úspěchů při zvládnutí eboly, kterých jsme dosáhli, a pro ochranu zbytku země před pokračující expozicí. Vládní úsilí proti ebole bylo úspěšné a dva okresy jsou nyní po zhruba dva týdny bez nových případů… Možná je příliš brzy na oslavy jakýchkoli úspěchů, ale celkově jsem byl informován, že obrázek je dobrý,“ řekl doslova prezident. Pohyb ve dvou regionech centrální Ugandy bude omezen do 17. prosince. Původně byla karanténa uložena na 21 dní dne 15. října, poté byla na stejné období prodloužena 5. listopadu.

Přestože se epidemie postupně dostává pod kontrolu, „situace je stále křehká,“ jak uvedl prezident Museveni a dodal, že slabý zdravotní systém země a šíření dezinformací o nemoci jsou stále výzvou. Virus Ebola cirkulující v Ugandě je kmen Súdán, proti němuž neexistuje žádná osvědčená vakcína, je pouze několik očkovacích látek, které míří do klinických studií. Kmen Súdán se liší od běžnějšího kmene Zaire, jenž se rozšířil nedávno v sousední Demokratické republice Kongo. Směrnice ministerstva školství Ugandy též nařídila 25. listopadu uzavření všech předškolních, základních a středních škol, a to poté, co bylo mezi žáky potvrzeno 23 případů eboly. „Myslím, že toto brzké uzavření bylo opravdu nutné, kvůli situaci, ebole v zemi. A my víme, že děti jsou doma obvykle ve větším bezpečí,“ okomentoval situaci Joab Baryayaka, ugandský rodič.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.