EU obviňuje USA, že vydělávají na konfliktu na Ukrajině, píše Politico

Nespokojenost v EU vyvolaly zejména americké ekologické dotace na podporu amerických ekologických podniků, které ohrožují evropský průmysl.

Orgány Evropské unie jsou znepokojeny kroky administrativy amerického prezidenta Joe Bidena a obviňují Bílý dům, že profituje z ozbrojeného konfliktu na Ukrajině, zatímco země EU touto situací trpí, uvedl server Politico na konci minulého týdne s odvoláním na evropské představitele.

Politico citoval jednoho z evropských vysokých úředníků, který se k věci vyjádřil anonymně: „Když se na situaci podíváte střízlivě, tak zemí, která z konfliktu těží nejvíce, jsou USA, protože prodávají více plynu a za vyšší ceny, a také proto, že prodávají více zbraní.“

Evropský šéfdiplomat Josep Borrell byl o něco diplomatičtější a v rozhovoru s Politico uvedl, že „Američané – naši přátelé – přijímají rozhodnutí, která na nás mají ekonomický dopad.“

Nespokojenost v Evropě vyvolaly zejména americké ekologické dotace na podporu amerických ekologických podniků, které podle Bruselu ohrožují průmysl EU a omezují obchod v Evropě. Zdroje serveru Politico poznamenávají, že „vážným problémem“ je nedostatečné povědomí USA o důsledcích rozhodnutí pro EU. Jiný představitel EU uvedl, že svět se nachází v „historickém okamžiku“. Podle jeho názoru narušení obchodu v důsledku amerických dotací a vysokých cen energií může obrátit veřejné mínění proti vojenské akci. Dodal, že USA si „musí uvědomit“ měnící se nálady „v mnoha zemích EU“.

Server Politico již dříve přinesl zprávu, že USA se obávají, že některé země EU by mohly upustit od sankční politiky vůči Rusku kvůli zhoršující se ekonomické situaci – dopadu sankcí a zvýšení výdajů v důsledku restriktivních opatření.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.