USA a Německo nemají daleko k obchodní roztržce

EU je v nouzovém režimu a připravuje velké dotace, aby zabránila likvidaci evropského průmyslu americkými konkurenty, uvedli pro Politico dva vysoce postavení úředníci EU.

Jakoby by nestačilo, že ceny energií zřejmě zůstanou díky ruské válce na Ukrajině trvale mnohem vyšší než v USA, americký prezident Joe Biden v současné době také zavádí program průmyslových dotací ve výši 369 miliard dolarů na podporu zelených odvětví v rámci Zákona o snížení inflace (Inflation Reduction Act – IRA, celý zde v angličtině), napsal web Politico.

Představitelé EU se obávají, že podniky budou nyní čelit tlaku, aby přesunuly nové investice spíše do USA než do Evropy. Na pondělním setkání s vedoucími představiteli průmyslu EU eurokomisař Thierry Breton podle přítomných varoval před „existenční výzvou“, kterou pro Evropu představuje americký Zákon o snižování inflace. Breton prohlásil, že je nyní nanejvýš naléhavé „zvrátit probíhající proces deindustrializace“.

Evropská komise a země včetně Francie a Německa si uvědomily, že pokud chtějí zabránit proměně kontinentu v průmyslovou pustinu, musí jednat rychle. Podle dvou vysokých úředníků nyní EU pracuje na nouzovém programu, který má přivést peníze do klíčových odvětví špičkových technologií.

Posílení evropské průmyslové politiky

Vicekancléř a spolkový ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck a francouzský ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire se 22. listopadu sešli v Paříži k bilaterálnímu jednání, jak informoval portál německého ministerstva. Vyzvali k „důrazné reakci průmyslové politiky“ na dotační program USA. Habeck zdůraznil, že americký Zákon o snížení inflace porušuje pravidla hospodářské soutěže.

Načasování amerického protekcionistického opatření může být jen stěží horší, protože Německo je v panice, že několik jeho předních společností – částečně podníceno nárůstem nákladů na energie po ruské invazi na Ukrajinu – zavírá domácí provozy, aby investovaly jinde. To poslední, co Berlín potřebuje, je ještě větší pobídka pro podniky, aby opustily Evropu.

 

Právní předpis „Inflation Reduction Act“ je zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.