Německá ekonomika je na Číně závislejší než kdy dříve

Německá ekonomika nebyla nikdy tak závislá na Číně jako v loňském roce.

Svědčí o tom pohled na obchodní bilanci Německa s Čínou: v roce 2021 dosáhla nového historického záporného rekordu ve výši přibližně 39 miliard eur, informoval web Statista. Obchodní bilance představuje hodnotu vývozu zboží sníženou o hodnotu dovozu zboží. Kladná hodnota znamená obchodní přebytek, záporná hodnota obchodní deficit. Německo tak z Číny dováží zboží s výrazně vyšší hodnotou, než do ní samo vyváží.

Nejen od plánované účasti společnosti Cosco v hamburském přístavu se v této zemi diskutuje o tom, zda a jak by německá ekonomika měla snížit svou vysokou závislost na Číně. Pokud by Čína konflikt s Tchaj-wanem vyostřila, jsou pravděpodobné mezinárodní hospodářské sankce vůči Číně. To by mělo odpovídající negativní dopad na německou ekonomiku.

Jak ukazuje tento graf, Čína je dlouhodobě nejdůležitějším hráčem v hamburském přístavu. Podíl Číny na přepravě kontejnerů v této oblasti činí přibližně 30 %. S velkým odstupem následují USA, Singapur a Rusko. V loňském roce bylo v hamburském přístavu odbaveno 2,56 milionu standardních kontejnerů z Číny a do Číny.

Graf ukazuje obchodní bilanci Německa s Čínou (údaje jsou v miliardách eur). Zdroj: Statista.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.