Cardiff: Rostoucí náklady přiměly některé lidi jíst krmivo pro domácí zvířata

Lidé musí jíst krmivo pro domácí mazlíčky, zatímco jiní se snaží ohřát jídlo na radiátoru, uvedl komunitní pracovník s dvacetiletou praxí.

Již v roce 2019 upozornila zpráva South Wales Food Poverty Alliance (SWFPA) na narůstající počet lidí ve Walesu, kteří hledají nouzovou potravinovou pomoc. Současná krize životních nákladů, kdy prudce rostou ceny potravin, pohonných hmot a energií, dopadá na rozpočty mnoha lidí a rodin.

Mark Seed vede Trowbridge Pantry, součást projektu Your Local Pantry (pantry je v překladu spižírna –  pozn. red.), který zásobuje potravinami za nízké ceny více než 80 čtvrtí ve Spojeném království.

Jako dobrovolník působí Seed v komunitě již 20 let a řekl, že byl „šokován“ tím, jak moc lidé bojují s problémy. Pro BBC Wales uvedl, že: „Máme lidi, kteří jedí krmivo pro domácí zvířata. Jsou tu lidé, kteří se snaží ohřát si jídlo na radiátoru nebo na svíčce. Cardiff je vzkvétající město, nicméně jsou zde oblasti, kde panuje deprivace, která je prostě nepřijatelná.“ Seed poznamenal, že lidé nedostávají dostatečné platy, aby si mohli dovolit základní věci, a že krize životních nákladů zvyšuje ceny, „takže všichni jsou v úzkých nebo si to prostě nemohou dovolit“. „Říkají nám, že pracují každou hodinu, kterou mohou,“ dodal.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.