Velká Británie: Chudoba a deprese spolu souvisejí

Podle studie Institutu pro výzkum veřejné politiky a analytické společnosti Lane Clark & Peacock existuje v Anglii„jasná souvislost” mezi nedostatečným vzděláním a sociálními dávkami, deprivací a špatným duševním zdravím.

Duševní zdraví je univerzální hodnotou, kterou sdílíme všichni. Dobré duševní zdraví nás všechny podporuje v tom, abychom dosáhli svého individuálního i kolektivního potenciálu. Britská Nadace pro duševní zdraví (Mental Health Foundation) tvrdí, že duševní zdraví je prostředníkem mezi ekonomickými a sociálními podmínkami. Špatné duševní zdraví jednotlivců je významnou příčinou širších sociálních a zdravotních problémů, včetně nízké úrovně dosaženého vzdělání a produktivity práce, špatné soudržnosti komunity, vysoké úrovně špatného fyzického zdraví, předčasné úmrtnosti, násilí a rozpadu vztahů. Dobré duševní zdraví naopak vede ke zdravějšímu životnímu stylu, lepšímu fyzickému zdraví, lepšímu dosahování vzdělání a produktivitě a nižší míře násilí a kriminality.

Ekonomické výkyvy jako hrozba pro duševní zdraví

Očekávání ekonomických otřesů, nejen jejich výskyt, může být příčinou duševních onemocnění. Lidé žijící v chudobě se potýkají se značnou nejistotou a kolísáním příjmů. Dlouhodobé vystavení stresu ze zvládání této nestability může ohrozit duševní zdraví.

Jak informoval deník The Independent ve vydání z 10. listopadu, Institut pro výzkum veřejné politiky (IPPR – Institute for Public Policy Research) kritizoval vládu za to, že ve svém říjnovém přezkumu výdajů  „ignoruje” veřejné zdraví, a vyzval k vyčlenění 35 miliard liber na veřejné zdraví.

Zpráva uvádí, že pokud by se podařilo snížit nerovnosti v oblasti zdraví, bylo by o 1,3 milionu dospělých osob trpících depresí méně, což odpovídá snížení o 27 %. Pokud by se podařilo odstranit rozdíly ve zdravotním stavu, mohla by země ušetřit 20 miliard liber ročně.

Výzkum ukázal, že dospělí žijící v oblastech s nejvyšší mírou chudoby mají třikrát vyšší pravděpodobnost diagnózy deprese. Jonathan Ashworth, stínový státní tajemník pro zdravotnictví a sociální péči, v reakci na zprávu IPPR uvedl: „Zničující pravdou je, že chudoba způsobuje nemoci a nemoci mohou často uvěznit lidi v chudobě.”

 

Psali jsme:

 

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.