Unijní šéfdiplomat pobírá důchod z fondu, který vykazuje velký deficit

Josep Borrell, šéf zahraniční politiky EU, v současné době pobírá důchod z fondu Evropského parlamentu, který je zadlužen přibližně 400 miliony eur a může vyžadovat pomoc daňových poplatníků v době, kdy inflace a vysoké náklady na energie dopadají na mnoho Evropanů.

Pětasedmdesátiletý socialista má nárok na výplatu důchodu, který mu náleží k měsíčnímu platu přesahujícímu 20 000 eur bez započtení benefitů. „Ano, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku pobírá důchod z tohoto dobrovolného penzijního fondu,“ potvrdil Borrellův mluvčí v e-mailu. Tento systém, známý také jako dobrovolný penzijní fond Evropského parlamentu (European Parliament voluntary pension fund), se však ukázal jako kontroverzní vzhledem k tomu, že vykazuje obrovský deficit, který se stále zvyšuje, napsal Nikolaj Nielsen pro web EUobserver.

Fond by mohl zkrachovat mezi roky 2024 (konání evropských voleb) a 2026, a v té době budou daňoví poplatníci nuceni zachránit systém, který se ukázal jako bolehlav pro vedení Evropského parlamentu. Parlament nebyl schopen najít řešení, což vyvolalo složité otázky poslanců Evropského parlamentu dohlížejících na rozpočty.

Patří mezi ně německá europoslankyně Monika Hohlmeierová a bývalý belgický ministr financí Johan van Overtveldt. Ve společném dopise předsedkyni Evropského parlamentu Robertě Metsolaové ze začátku tohoto roku uvádějí, že fond představuje pro Evropský parlament „potenciální zničující reputační riziko“. Tvrdí, že neexistuje žádné „řešení vhodné pro budoucnost, přestože bylo známo, že dobrovolný penzijní fond bude v blízké budoucnosti nesolventní“.

Mezitím se schodek fondu stále zvyšuje, protože stále více bývalých poslanců Evropského parlamentu, včetně těch současných, kteří byli ve funkci i před rokem 2009, dosáhlo věku 65 let.

Celý článek najdete v angličtině zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Ministry of the Presidency. Government of Spain (Attribution or Attribution), via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.