EU žádá panely WTO pro řešení obchodních sporů s Čínou

Evropská komise požádala o vytvoření poroty při Světové obchodní organizaci. Příčinou jsou dva obchodní spory s Čínou.

Spory, které byly na začátku roku předloženy WTO, se týkají údajných čínských omezení práv společností z EU využívat zahraniční soud k ochraně svých patentů v oblasti špičkových technologií a obchodu s Litvou, která je členem EU. „V obou případech tato opatření velmi poškozují evropské podniky,“ uvedla Evropská komise v prosincovém prohlášení a dodala, že opatření proti Litvě narušila obchodní a dodavatelské řetězce uvnitř EU. Komise, která dohlíží na obchodní politiku pro 27člennou Evropskou unii, formálně požádala o konzultace s Čínou ve WTO, což je první krok k výzvě WTO. Exekutiva EU pak uvedla, že na příštím zasedání orgánu pro řešení sporů WTO 20. prosince požádá o vytvoření panelu WTO s tím, že jednání panelu může trvat až jeden a půl roku.

Jaké spory jsou příčinou snah Evropské unie o řešení problému? První z nich se týká omezení diplomatických vztahů Číny s Litvou od prosince 2021 a tlaku na nadnárodní společnosti, aby přerušily vztahy s pobaltským národem s 2,8 miliony obyvatel poté, co Tchaj-wanu umožnil otevřít de facto ambasádu ve Vilniusu. Komise uvedla, že Čína rovněž zakázala dovoz alkoholu, hovězího masa, mléčných výrobků, polen a rašeliny zasílaných z Litvy na základě norem bezpečnosti rostlin a potravin, aniž by prokázala, že zákazy byly oprávněné. V druhém případě Komise uvedla, že čínské soudy od srpna 2020 vydaly „anti-suit injunctions“, které brání evropským společnostem domáhat se nápravy kvůli standardně nezbytným patentům u nečínských soudů, jako jsou soudy EU. Komise uvedla, že čínští výrobci využili soudní příkazy k nátlaku na držitele patentových práv, aby jim zajistili levnější přístup k evropské technologii.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.