Proč inflace zasahuje Itálii více než Německo?

Inflace v Itálii dosahuje 11,8 %, ale na rozdíl od Německa se mzdy za posledních 30 let nezvýšily. Hrozí nová vlna chudoby.

Nová studie o Itálii ukazuje neradostný obrázek: podle odpovídajícího výhledu institutu Nomisma žije 62 % rodin s méně než 2 000 eury měsíčně. Třetina rodin musela letos omezit spotřebu. A 46 % si nemohlo dovolit nepředvídaný výdaj ve výši 5000 eur, informoval Handelsblatt.

Od války na Ukrajině se v Itálii dramaticky zvýšily nejen ceny energií, ale i potravin. Máslo: plus 38 procent. Těstoviny: plus 21. Mléko: plus 19. V říjnu inflace celkově vzrostla o 11,8 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1984.

S podobně vysokým nárůstem cen se potýkají i další evropské země. V Itálii však existuje další skutečnost, která by mohla zemi uvrhnout do další vlny chudoby: Mzdy se za posledních 30 let nezvýšily, dokonce mírně klesly.

Výrazné regionální rozdíly v úrovni mezd

Mezi lety 1991 a 2020 vzrostly reálné mzdy v Německu v průměru o 33,4 %. Naopak v Itálii došlo mezi lety 1990 a 2020 k poklesu o 2,7 %.

V zemi existují také výrazné regionální rozdíly. Zatímco průměrný příjem domácností na hospodářsky silném severu činí více než 36 000 eur ročně, domácnosti na jihu a na ostrovech Sardinie a Sicílie mají k dispozici v průměru pouze 27 000 eur. Podle národního statistického úřadu Istat se riziko pádu do chudoby pohybuje v severních regionech mezi jedenácti a třinácti procenty, na jihu je to každý třetí Ital.

Analytická skupina „Welfare, Italia“ nedávno vypočítala, že počet rodin v absolutní chudobě by se mohl v důsledku vysoké inflace zvýšit o 300 000 až na 2,3 milionu. To by se týkalo celkem 6,4 milionu lidí v zemi.

Rozdíly v platech ještě více rozdělují již tak sociálně rozdělenou zemi na bohaté a chudé, na jih a sever.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.