Nový Zéland zakázal prodej tabáku pro budoucí generace

Krok je součástí boje místní vlády proti kouření tabáku z důvodu nárůstu úmrtí na nemoci způsobené kouřením.

Nový Zéland přijal v uplynulém týdnu zákon zakazující prodej tabáku všem lidem narozeným po 1. lednu 2009, informovala  místní rozhlasová stanice Radio New Zealand o přijetí nového zákona ve třetím čtení.

Zákon je součástí dlouhodobější strategie odstranit kouření do roku 2025 z Nového Zélandu, píše rádio. Návrh novely zákona o nekuřáckém prostředí a regulovaných výrobcích přináší tři hlavní změny. Kromě zákazu prodeje tabákových výrobků pro narozené po 1. lednu 2009 rovněž snižuje povolené množství nikotinu a snižuje počet domácích prodejců tabákových výrobků.

„Počet prodejních míst v celé zemi, kde se bude prodávat tabák, se sníží desetkrát ze současných šesti tisíc,“ dodala náměstkyně novozélandského ministra zdravotnictví Aisha Werrallová. Werrallová také uvedla, že tato opatření jsou důležitá pro spravedlivé výsledky v oblasti zdraví Maorů a vedla by ke snížení rozdílu v průměrné délce života maorských žen o 25 % a maorských mužů o 10 %.

V době přípravy návrhu vláda země uvedla, že plán proti tabáku byl zaveden z důvodu nárůstu úmrtí na nemoci způsobené kouřením. Podle novin zemře každý rok 4 500 Novozélanďanů na následky kouření. V zemi denně kouří 8 % obyvatel.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.