Jazzové okénko Jana Schneidera: Mamamouchi, Wayne!s Thang a Broken Wings

Neděle patří už tradičně jazzovému hudebnímu průvodci Jana Schneidera. Dnes jsou tu Mamamouchi, Wayne!s Thang a Broken Wings

Tradičně začnu výtečným kontrabasem. Renaud Garcia-Fons je nejenom fenomenálním doprovazečem a sólistou na pětistrunný kontrabas, ale též i skvělým skladatelem, o čemž svědčí jeho vynikající kousek pro strunné nástroje Mamamouchi. Doprovází ho Nicolas Saint-Yves na cello, Kiko Ruiz na kytaru, Serkan Halili na mnohostrunný nástroj kanun, Derya Türkan na třístrunný nástroj kemenche, Aurélia Souvignet-Kowalski na violu a Amandine Ley a Florent Brannens na housle.

Tradičně budu pokračovat výtečným bubeníkem. Ve skotačivé písničce saxofonisty Kenny Garretta Wayne’s Thang tvrdí muziku basa Kiyoshi Kitagawy, a zvonivými činely a melodickými bubny ji vtipně zdobí Brian Blade, kterému se evidentně nechce rozloučit s tímto pěkným motivem.

Minule jsem končil bluesovou skladbou, což mě přivedlo sentimentálním rozpomínáním až ke geniálnímu Johnu Mayallovi. Broken Wings, kde Mayall hraje na varhany, patří ke skladbám, které se mi hluboce vryly do paměti i srdce. Možná zjistíte, že na tom není až tak moc k divení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.