Zelenskyj píše čínskému prezidentovi

Podle slov ukrajinské první dámy dopis čínskému lídrovi vyzývá k jednání o konfliktu na Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj napsal dopis čínskému lídrovi Si Ťin-pchingovi, ve kterém ho vyzval k jednání. Na Davoském ekonomickém fóru ve Švýcarsku dopis předala čínské delegaci ukrajinská první dáma, Olena Zelenská.

Zelenskyj se od ruské invaze na Ukrajinu v únoru loňského roku opakovaně snažil navázat kontakt s čínským lídrem v naději, že Peking využije svého vlivu na ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Bylo to gesto a pozvání k dialogu a já velmi doufám, že na toto pozvání bude reagováno,“ komentovala  Zelenská dopis novinářům. Nejedná se o první takový diplomatický kontakt ze strany Ukrajiny: v srpnu Zelenskyj v rozhovoru s novinami South China Morning Post uvedl, že „oficiálně požádal o rozhovor“ se Si a dodal, že dialog by byl „užitečný“.

Peking se doposud snažil zaujmout ve válce neutrální pozici a zároveň prohluboval vazby s Moskvou, zejména v oblasti energetiky. Analytici už delší dobu hovoří o tom, že by právě Čína mohla sehrát roli mediátora v současném konfliktu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.