Srbsko je od pátku před nejtěžším rozhodnutím o Kosovu od roku 1999

Balkánské zápisky sledovaly aktuální vývoj kolem Kosovo a kolem jednání Srbsko-velká pětka.

I poměrně klidný racionální politik, kterého máloco rozhodí, Aleksandar Vučić neskrýval před pátkem 20. ledna obavy, že bude muset v jednání s tzv. velkou pětkou  čelit dosud nejtěžšímu rozhodnutí v historii rozhovorů o Kosovu.

Vučićovi se přitom nerozklepaly hlas ani nervy během rozhovoru v srbské TV Happy na pro něj nepříjemné téma „deštníku“. Před třiceti lety byl údajně odstřelovačem nad Sarajevem. Vučić tvrdí, že na záběrech kamery neměl přes rameno pušku nýbrž deštník.

Po televizním rozhovoru ho čekala daleko horší diskuze s týmem zkušených diplomatů skládajících se z velvyslanců uvedené „pětky“ vedených americkým zvláštním velvyslancem Gabrielem Escobarem. USA má proti ostatním vzhledem ve vztahu ke kosovským politikům největší váhu.

Historická připomínka

Dne 19. ledna 1999 Slobodan Milošević na nabídku, že povolí vstup jednotek NATO do Kosova, které by zpacifikovaly a nahradily ozbrojené kosovské síly UCK, bouchl do stolu. Teoreticky tak Kosovo mělo zůstat autonomií Srbska bez práv Albánců na referendum, s přítomností dvou tisíc srbských vojáků a garantovaných odchodem jednotek NATO po podpisu dohody mezi Srby a Albánci. To se, jak víme, nestalo. Milošević prohlásil, že „nikdy cizí bota nevkročí do našeho Kosova“. Následovalo bombardování Srbska a dohoda v Kumanovu o rozmístění jednotek KFOR v Kosovu.

Ultimátum-imperativ

Nyní po rozhovorech v pátek 20. ledna prohlásil současný prezident Srbska Vučić: „Srbsko je připraveno přijmout navrhovaný koncept a budeme pracovat na implementaci navržené dohody.“ K tomu dodal: „Mám ale obavu a rezervovanost, k jednomu problému, o čemž nemohu mluvit, neboť dohoda není veřejná.“ Další věta odkrývá vážnost situace. Vučić prohlásil: „Jako prezident jsem byl jednoznačně postaven před problém a imperativ, kterému bude naše země čelit v případě nesouhlasu s předloženým plánem.“

Vučić nakonec vše uzavřel komentářem, že situace mezi Srbskem a Kosovem je „zmrazeným konfliktem“. Ten podle něj není řešením a je otázkou času, kdy neodpovědní jedinci dají konfliktu průchod. „Na Balkánu pak dojde k narušení míru a stability,“ řekl prezident Vučić.

O den později vychází najevo další skutečnosti. „Výsledkem je jejich (velké pětky) sjednocení. Bez ohledu na předchozí tvrzení, že budou nestranní, se bohužel všichni sjednotili proti Srbsku,“ citoval deník Politika prezidenta Vučiće a doplnil to slovy a zvoláním: „Ubráníme se. Ať žije Srbsko.“

Nejsou tedy známé podmínky postavené před srbské představitele. Je jasné, což všechna média naznačila, že Západ se rozhodl bez ohledu na postoj Srbska prosadit v OSN přítomnost Kosova jako nezávislého státu.

Chmury stahující se nad Srbskem potvrdil ministr obrany Miloš Vučević: „Nic velkolepého nám nebylo v rozhovorech nabídnuto a čeká nás těžké rozhodování.“ K tomu měla relevantní připomínku premiérka Ana Brnabićová, že „bez národa nic nerozhodneme“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.