Švýcarští badatelé našli v Antarktidě velkolepý meteorit

Vzácný meteorit o hmotnosti 7,6 kg objevil v Antarktidě výzkumník ze švýcarského federálního technologického institutu ETH Zurich spolu s vědci z Belgie a USA.

Téměř osmikilový kámen má podle Švýcarů velký význam pro výzkum. „Nalezení meteoritu, který je větší než pěst, je mimořádné,“ uvedla vědkyně technologického institutu ETH Zurich Maria Schönbächlerová, která byla součástí mise v Antarktidě. Většina nalezených meteoritů podle ní váží jen asi 20 gramů, objevení tak velkého kusu hmoty podle ní není obvyklé. Meteorit je pevný kus sutiny, který pochází z vesmíru a přežije svůj průchod atmosférou, aby dosáhl povrchu planety nebo měsíce. „Meteority se používají k planetárnímu průzkumu,“ řekla Schönbächlerová a dodala, že počet meteoritů dostupných pro výzkum je extrémně omezený. Například ve Švýcarsku bylo od roku 2018 nalezeno pouze 11 meteoritů. „7,6 kg proto znamená pro analýzu hodně,“ vysvětlila.

Výzkumný tým hledal meteority v Antarktidě od prosince 2022 do poloviny ledna 2023, kdy s pomocí satelitních snímků a souřadnic GPS prozkoumal potenciál několika oblastí. „Antarktida je vhodná pro nálezy meteoritů, protože černé kameny jsou snadno viditelné na bílém sněhu,“ uvádí výzkumnice Schönbächlerová. Do budoucna se domnívá, že v důsledku migrace ledovců budou v milion let starém ledu nadále odkrývány nové meteority. Kromě výše zmiňovaného velkého meteoritu vědci našli i několik menších. Největší meteorit pak byl převezen zmrazený do Bruselu, kde bude rozmrazován za kontrolovaných podmínek v Královském belgickém institutu přírodních věd. „V meteoritu jsou kovy, které mohou rychle zrezivět,“ dodává Schönbächlerová. Aby se korozi zabránilo, musí být voda během rozmrazování okamžitě vypuštěna. „Po rozmrazení bude meteorit přesně datován. Předpokládáme, že je starý asi čtyři a půl miliardy let.“ Meteorit pak bude k dispozici pro další vědecké studie.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Obrázek je ilustrační.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.