Komerční letecká doprava se po pandemii vrací k normálu

Graf týdne: Data ze začátku letošního roku naznačují oživení letecké dopravy na předpandemická čísla.

Podle letecké služby FlightRadar24 vykazuje dynamika trhu osobní dopravy v prvních dnech roku 2023 poměrně dobrý trend. Počet komerčních letů se pohybuje na stejné úrovni jako před pandemií na začátku roku 2019 (viz černá čára).

Graf také ukazuje, že průměrný počet komerčních letů byl nejvyšší v roce 2019 (ve fialové barvě), a že během roku 2020 došlo k výraznému propadu v důsledku pandemie. K běžnému provozu se letecká doprava nedostala ani v následujících dvou letech 2021 a 2022 (na grafu červená a modrá čára).

Dá se předpokládat, že důležitou roli sehrálo otevření Číny k 8. lednu 2023. Jak známo, v předvečer čínského lunárního nového roku tradičně nastává jeden z prudkých skoků v počtu letů, a to jak vnitrostátních, tak zahraničních. Podle některých údajů byl letošní počet rezervací v Číně o 75 % vyšší než v loňském roce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.