USA: Welcome Corps na pomoc uprchlíkům

Bidenova administrativa nedávno představila nový program, který umožní skupinám soukromých osob sponzorovat uprchlíky z celého světa, aby mohli žít ve Spojených státech.

Ministerstvo zahraničí ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a sociálních věcí oznamuje nový soukromý sponzorský program Welcome Corps, který umožní Američanům sponzorovat uprchlíky přicházející v rámci programu přijímání uprchlíků v USA (USRAP – U.S. Refugee Admissions Program), přímo podporovat jejich přesídlení a přispět k tomu, že tyto nové sousedy přivítají ve svých komunitách. Tento program vyzývá Američany, aby se stali partnery a průvodci uprchlíků při budování jejich nového života ve Spojených státech a pomohli jim plně využít jejich potenciál, informoval portál Ministerstva zahraničí USA.

Welcome Corps je nejodvážnější novinkou v oblasti přesídlování uprchlíků za posledních čtyřicet let. Jeho cílem je posílit a rozšířit kapacitu USRAP využitím energie a talentu Američanů ze všech společenských vrstev, kteří chtějí sloužit jako soukromí sponzoři – od členů náboženských a občanských skupin, veteránů, komunit diaspory, podniků, vysokých škol a univerzit a dalších. V prvním roce programu je naším cílem zmobilizovat nejméně 10 000 Američanů, aby se přihlásili jako soukromí sponzoři a nabídli vstřícnou ruku nejméně 5 000 uprchlíků z celého světa.

Welcome Corps bude vycházet z mimořádné odezvy amerického lidu, který v uplynulém roce přijal naše afghánské spojence, Ukrajince vysídlené válkou, Venezuelany a další uprchlíky před násilím a útlakem. Tváří v tvář bezprecedentnímu celosvětovému vysídlení budou Spojené státy nadále stát v čele mezinárodního společenství v oblasti humanitární pomoci, včetně přesídlování uprchlíků. Zahájením činnosti Welcome Corps navazujeme na hrdou tradici poskytování útočiště a demonstrujeme ducha a velkorysost amerického lidu, když se zavazujeme přijímat uprchlíky, kteří potřebují naši podporu, uvádí se dále ve sdělení ministerstva.

Podle CNN musí skupiny sponzorů shromáždit minimálně 2 275 dolarů na jednoho uprchlíka, ale nebudou muset poskytovat průběžnou finanční podporu uprchlíkům, které sponzorují.

Tato počáteční částka jde na „zajištění počáteční podpory uprchlíků během prvních tří měsíců v zemi“, uvedl vysoký úředník ministerstva zahraničí s tím, že peníze jdou na takové věci, jako jsou kauce na byt, oblečení a nábytek.

Julieta Valls Noyesová, asistentka státního tajemníka pro obyvatelstvo, uprchlíky a migraci, uvedla, že program vyžaduje skupiny nejméně pěti lidí, nikoliv jednoho člověka, který by mohl být schopen vybrat minimální částku, protože práce na pomoc sponzorovaným uprchlíkům je „mnohem více, než co může udělat průměrný Američan“ sám.

„Není to o penězích. Je to o odhodlání. Je to o komunitě. Je to o sdružování lidí a vytvoření skupiny, aby uprchlíci měli více než jednoho člověka, na kterého se mohou obrátit a se kterým mohou pracovat,“ řekla na brífinku ministerstva zahraničí.

„Se sponzorováním uprchlíka je spojena spousta práce – najít školy, pomoci jim najít dostupné bydlení, zapsat děti do školy, pomoci jim najít práci, ukázat jim, kde je lékárna, jakým autobusem jet. Je to mnohem víc, než co může udělat průměrný Američan. A tak si myslíme, že poskytnutí skupiny pěti a více Američanů má větší šanci na úspěch,“ řekla Valls Noyesová.

Sponzoři budou prověřováni a schvalováni prostřednictvím konsorcia neziskových organizací, které dostává finanční prostředky od ministerstva zahraničí. Sponzoři budou muset předložit podrobný „uvítací plán“, který stanoví, jakým způsobem plánují uprchlíky přijmout a zajistit jim ubytování, práci a školy.

Podrobnosti najdete zde v angličtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.