Vstříc novému zadlužení EU? Německo je proti

Komisař EU pro hospodářské záležitosti Paolo Gentiloni se domnívá, že na podporu ekologických technologií je nutné nové zadlužení EU. Německá vláda je však proti.

Komise v Bruselu zvažuje nový společný dluh EU. Takový krok by zmírnil hospodářský šok v důsledku vysokých cen energie, působil by proti americkým dotacím pro průmysl šetrný ke klimatu a obecněji by zajistil konkurenceschopnost evropského průmyslu vůči USA a Číně.

Ekonomika EU je pod tlakem od chvíle, kdy americký prezident Joe Biden představil mnohamiliardový „zákon o snížení inflace“ (Inflation Reduction Act – IRA). Vzhledem k objemu programu ve výši 369 miliard amerických dolarů existují obavy, že se zelené technologie přesunou z Evropy do USA.

Semaforová koalice v Berlíně však zatím nevidí důvod, proč by se měla zabývat požadavkem komisaře pro hospodářství na další dluhový program EU.

Podle představ komisaře EU pro vnitřní trh Thierryho Bretona by nový fond EU mohl zahrnovat celkem 350 miliard eur. Konečné slovo však mají členské státy EU – a Německo není ve svém odporu k novému zadlužení v žádném případě osamoceno.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.