Jižní Korea otestuje novou balistickou raketu s „velkým výkonem“

Nová střela s doletem až 3 tisíce km a bojovou hlavicí osm až devět tun by se mohla stát hlavním prvkem jihokorejského operačního plánu v případě velkého konfliktu se Severní Koreou.

Jižní Korea plánuje zkušební odpálení nové balistické rakety velkého výkonu, informovala o tom jihokorejská tisková agentura Yonhap s odvoláním na informovaný zdroj.

Podle agentury se start nové rakety uskuteční v pátek 3. února na zkušebním polygonu Anheung v Daeanu, který patří obranné rozvojové agentuře, ADD. Na 3. a 4. února byla pro oblasti v blízkosti střelnice vydána navigační výstraha.

Střela je údajně schopna nést bojovou hlavici o hmotnosti osm až devět tun, její maximální dolet je zatím 3 000 kilometrů a více, přičemž média raketu, která zatím nemá oficiální název, označují za „monstrum“.

Očekává se, že střela se bude jmenovat „Hyunmu-5“, a pokud budou její vývoj a testování úspěšně dokončeny, stane se dosud nejvýkonnější jihokorejskou střelou. Pokud bude nová raketa nasazena, bude sloužit jako ústřední prvek operačního plánu Soulu  s anglickým názvem Korea Massive Punishment and Retaliation (KMPR, česky Korejský masivní trest a odveta), jehož cílem je zneškodnit severokorejské vedení v případě rozsáhlého konfliktu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.