Ceny čínských aut v Rusku vyskočily o 29 až 75 % v důsledku odchodu západních značek

Přes výrazné zdražení podíl čínských automobilů na ruském trhu i nadále roste.

Cena čínských automobilů v Ruské federaci v roce 2022 vzrostla o 29-75 %, což je více než průměr trhu, informovaly noviny Moscow Times s odkazem na studii Národní průmyslové informační agentury (NIAI) a na článek novin Izvestija.

Podle Igora Moržaretta, partnera analytické agentury Avtostat, prodej čínských automobilů předstihne v roce 2023 korejské značky a jejich podíl na ruském trhu se může zvýšit na 30 %. Nezávislý konzultant Sergej Burgazlijev se domnívá, že v souvislosti s novými projekty na výrobu automobilů v Rusku může podíl vzrůst až na 35-40 %.

Konkrétně se nejdražšími automobily (jejich ceny se zvýšily o 56-75 %) staly čínské modely Geely Coolray (z 1,47 milionu rublů na 2,3 milionu rublů), Chery Tiggo 8 Pro (z 2 milionů rublů na 3,47 milionu rublů) a Chery Tiggo 4 (z 1,14 milionu rublů na 2 miliony rublů). Modely Geely Atlas Pro a Chery Tiggo 8 (+50,4 %) zdražily o 920-950 tisíc rublů, Chery Tiggo 7 Pro (+48,9 %) a Geely Tugella zdražily o 1,28 milionu rublů (+46,2 %), uvedly Izvestija. Nejméně na ruském trhu vzrostly ceny modelů Haval (přibližně o 30 %) a minimální cena crossoveru Jolion, který se stal nejoblíbenějším čínským modelem, se za rok zvýšila o 450 000 rublů – z 1,5 milionu na 1,95 milionu rublů.

Odborníci vysvětlují rostoucí ceny čínských vozů nedostatkem automobilů a nedostatečným výběrem – Rusové nyní mohou koupit buď ruské modely bez ABS, ESP a airbagů, nebo ojeté vozy, třetí možností je koupit čínskou značku se všemi technickými vymoženostmi, říká Burgazlijev. Navzdory rostoucím cenám tedy čínské automobilky v minulém roce svůj podíl na ruském trhu zdvojnásobily.

Ilustrační foto: Autor – Captainmorlypogi1959, CC BY-SA 4.0 via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.