FT: Část britské vojenské pomoci Ukrajině je skutečná a část jen symbolická

Kromě odvádění pozornosti od domácích problémů má Británie další dva motivy pro vojenskou, skutečnou či symbolickou, podporu Ukrajiny, napsaly noviny.

Deník The Financial Times se při příležitosti středeční cesty ukrajinského prezidenta do Velké Británie věnoval analýze role Velké Británie v podpoře Ukrajiny. V Kyjevě je Spojené království považováno za předvoj spojenců – od prvních dnů války a dokonce i před ní, bylo Spojené království první ve vojenské pomoci, uvádí článek.

Ne všechny typy britské pomoci jsou však stejně užitečné. Dodávky NLAW a výcvik rekrutů Ukrajině skutečně velmi pomohly. Naopak několik tanků Challenger má spíše symbolickou hodnotu (Velká Británie tím chtěla povzbudit ostatní západní země).

Možnost dodávek stíhaček F-16 je rovněž symbolická. Podle článku existují celkem tři důvody, proč Velká Británie tak aktivně pomáhá Ukrajině:

1) Vláda má zájem na tom odvést pozornost veřejnosti od vnitropolitických problémů.

2) Země chce ukázat, že i po brexitu stále zůstává globálním obráncem svobody a že pořád boxuje ve vyšší váhové kategorii.

3) Britský jestřábí postoj ale přesahuje každodenní politiku a je podle novin institucionálně zakotven v britské armádě, na ministerstvu obrany a ve vládních institucích a zpravodajských službách, které spolu s USA jako první varovaly před ruskou invazí.

Touha Británie pomáhat však někdy neodpovídá jejím možnostem nebo potenciálu. Britské ozbrojené síly totiž trpí nedostatkem a mezerami v operačním potenciálu v důsledku konce studené války, který omezil výdaje na zbrojení.

Stíhačky Eurofighter Typhoon, které by Británie mohla vyslat na Ukrajinu, jsou takovým případem, napsaly britské noviny.  Podle vojenských analytiků je britský letecký park už teď nedostatečný a chybí mu náhradní díly. Britské stíhačky navíc nejsou určeny ani k provozu z krátkých nebo drsných terénů jako je tomu na Ukrajině.

V průběhu středeční návštěvy Zelenského přislíbila Británie Ukrajině blíže nespecifikované zbraně se „schopností dlouhého dosahu“ a už minulý měsíc souhlasila s poskytnutím 600 raket Brimstone „fire and forget“, které mohou zasáhnout cíl na vzdálenost 20 km. The Financial Times dodaly, že „USA a další spojenci zatím odmítli poskytnout rakety dlouhého doletu, které by mohly být použity k zasažení cílů na ruském území, protože se obávají, že by to mohlo vést k eskalaci konfliktu“.

Velká Británie doposud poskytla Ukrajině podle údajů ministerstva obrany vojenskou pomoc přesahující 4 miliardy eur, jak uvedl Kielský institut pro světovou ekonomiku. V absolutních číslech se jedná o druhou největší pomoc za USA, které zemi poskytly vojenskou pomoc v hodnotě 23 miliard eur.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.