USA už nejsou magnetem pro milionáře

Spojené státy podle nových statistik ztrácejí od pandemie svůj půvab jako sídlo milionářů.

V loňském roce se čistý příliv bohatých lidí do Spojených států snížil o více než 80 % ve srovnání s obdobím před pandemií, uvedla agentura Bloomberg. Ještě v roce 2014 měly USA největší příliv bohatých lidí, tedy lidí s 1 milionem dolarů a více. Loni se propadly na šesté místo za Spojené arabské emiráty, Austrálii, Singapur, Kanadu a Švýcarsko. Největší odliv byl zaznamenán z Ruska, Číny a Indie.

„V minulosti byly programy investiční migrace atraktivní především pro Rusy, Číňany, Araby a rozvojové země, které měly slabé pasy, omezený bezvízový styk a nízkou ekonomickou mobilitu,“ uvedl Mehdi Kadiri, šéf konzultační firmy Henley & Partners pro Severní Ameriku. „Během Covidu se to výrazně změnilo. Většina našich klientů je nyní z rozvinutých zemí.“

Vzhledem k tomu, že milionáři mají luxus mobility, může být jejich pohyb barometrem zdraví ekonomiky nebo společnosti a poskytnout „včasný varovný signál o budoucích trendech v dané zemi“, řekl dále Kadiri.

Podle zprávy americké agentury zůstávají Spojené státy největším trhem soukromého bohatství  s celkovým majetkem 65 bilionů dolarů, následované Čínou s 21,7 bilionu dolarů. V USA žije 770 miliardářů, 9 630 obyvatel se 100 miliony dolarů a více a 5,3 milionu bohatých lidí.

V USA přibývá milionářů v malých a středně velkých městech, jako je Austin v Texasu, Greenwich v Connecticutu, Scottsdale v Arizoně a Miami, zatímco ve velkých městech, jako je Chicago, Los Angeles a New York, jich ubývá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.