Čínské drony stále podporují ruskou válku na Ukrajině

Navzdory sankcím Kreml pokračuje v nasazování malých čínských bezpilotních letadel.

Více než rok poté, co se západní úřady snažily uzavřít kanál zásobující Rusko v jeho válce na Ukrajině, vývoz malých, hbitých čínských dronů stále poskytuje Kremlu účinný způsob, jak cílit na ukrajinské síly, tvrdí západní úředníci, bezpečnostní analytici a celní údaje. Na tuto skutečnost upozornily noviny Wall Street Journal.

Podle celních záznamů některé z komerčních dronů přicházejí na frontovou linii od ruských distributorů, kterým je dodává společnost Da-Jiang Innovations Science & Technology se sídlem v čínském Šen-čenu, známá jako DJI, zatímco jiné jsou přepravovány přes Spojené arabské emiráty.

Pokračující nasazování čínských dronů na ukrajinském bojišti ukazuje, jak je ruská armáda schopna čerpat kritické položky pro svou armádu ze zahraničí, a to navzdory rozsáhlé nátlakové kampani Západu, jejímž cílem je omezit schopnost Moskvy pokračovat ve válce. Pentagon se obává, že tyto bezpilotní letouny nejen podporují ruské válečné úsilí, ale také umožňují Číně získávat důležité zpravodajské informace z bojiště, které by mohly zvýšit válečnou připravenost Pekingu.

Společnost DJI ve svém prohlášení uvedla, že je proti používání civilních dronů na bojišti, a poukázala na to, že v dubnu loňského roku pozastavila své podnikání v Rusku a na Ukrajině.

„Nicméně jako spotřební elektroniku lze výrobky DJI zakoupit v e-shopech a obchodech v mnoha zemích,“ uvedla firma. „Nemůžeme uživatelům nebo organizacím zabránit v nákupu v jiných zemích nebo regionech než v Rusku a na Ukrajině, a pak je do Ruska a na Ukrajinu přeposílat nebo darovat.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.