Švýcarská vláda odmítá zabavit ruský majetek

Je konfiskace majetku ruských oligarchů v souladu se švýcarskou ústavou? Debata na toto téma nyní probíhá v malé alpské zemi.

Ministr zahraničí Ignazio Cassis minulý měsíc šokoval švýcarský bankovní svět prohlášením, že Švýcarsko může trvale zabavit majetek zabavený ruským oligarchům a předat jej Ukrajině na financování její obnovy. Od té doby švýcarská média diskutují o legislativě s touto možností související. Většina publikovaných závěrů zní tak, že konfiskace je nepřípustná, protože porušuje ústavní záruku práva vlastnit majetek. Švýcarská vláda je stejného názoru jako tomuto pojetí práva nakloněná část veřejnosti a médií, když tvrdí, že konfiskace soukromých ruských aktiv by zásadně podkopala švýcarskou ústavu a právní řád země. Zástupci exekutivy k situaci uvedli, že vyvlastnění soukromého majetku zákonného původu bez náhrady není podle švýcarského práva přípustné. “Podpora Ukrajiny bude pokračovat, nezávisle na diskusích o zmrazených aktivech,” prohlašuje vláda alpské země. “Konfiskace zmrazeného soukromého majetku je v rozporu se švýcarskou ústavou a převládajícím právním řádem a porušuje mezinárodní závazky Švýcarska,” uvádí doslova vládní zpráva. Proti konfiskaci jsou i švýcarské banky. “Dnes neexistuje žádný právní základ pro konfiskaci,” uvedla minulý měsíc Asociace švýcarských bankéřů.

Neutrální Švýcarsko již několikrát čelilo obviněním ze strany ostatních evropských zemí, že se nedostatečně zaměřuje na podporu Ukrajiny a sankce vůči jejímu válečnému nepříteli. Médii proběhly debaty o odmítání švýcarské vlády poslat na Ukrajinu munici pro německé tanky Gepard nebo povolit reexport švýcarských tanků ze třetích zemí na Ukrajinu. Švýcarsko přitom některé protiruské sankce použilo, například loni v prosinci Rusům zmrazilo finanční aktiva v hodnotě 7,5 miliardy CHF (cca 8 miliard USD). Přes většinou negativní reakce na možnost konfiskace ruského majetku se v zemi ozývají i názory, které tvrdí, že by takový krok byl žádoucí i legální. Lze prý použít ustanovení číslo 72 trestního zákoníku, podle kterého „veškerý majetek, který je předmětem dispoziční pravomoci zločinecké nebo teroristické organizace, může být trvale zabaven.“ Toto pravidlo bylo primárně vytvořeno za účelem cílení na mafiánské peníze, federální soud jej ovšem použil i v roce 2005 ke konfiskaci finančních prostředků ukradených Nigérii její bývalou hlavou státu Sanim Abachou. Ten byl obviněn z vytvoření zločinecké organizace a drancování země. Jeho potomci pak nebyli schopni prokázat, že finanční prostředky byly získány legálně, takže velká část peněz byla zabavena a vrácena nigerijskému lidu. Ozývají se právníci, kteří by takovýto postup uvítali vůči Rusku a Nigérii berou jako precedens. Jednoznačné závěry však učiněny nebyly. Jednotlivé případy použití článku 72 by prý vyžadovaly další zkoumání a bylo by třeba zjišťovat, zda jsou oligarchové skutečně ochotni podporovat válku a zda jejich majetek přímo souvisí s nespravedlivým režimem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.