Výbuchy plynovodu Nord Stream narušily ekosystém Baltského moře

Podle nových zjištění vědců prohloubí detonace, k nimž došlo loni v září pod hladinou Baltského moře, ekologické škody v moři, již tak zasaženém znečištěním a změnou klimatu.

Případ Výbuchů plynovodu Nord Stream spojujícím Rusko s Německem se stal koncem září 2022. Od té doby je vyšetřován švédskými, dánskými a německými policisty. Pobaltští vědci se zároveň snaží posoudit ekologické důsledky detonací, které na čtyřech místech pod vodou protrhly potrubí a vyjadřují velké obavy týkající se ekosystému tohoto nejmladšího moře na světě. “Mohli bychom být svědky kumulativního efektu s následky mnohem většími, než se původně předpokládalo,” uvedl Thomas Dahlgren, mořský biolog na univerzitě v Göteborgu ve Švédsku. Metan sledoval se svými kolegy až do 5. ledna pomocí podvodního robota. Po explozi byly hladiny tisíckrát vyšší než obvykle, v průběhu týdnů pak koncentrace metanu klesala, až se přiblížila normální úrovni. Bohužel ovšem poblíž děr způsobených výbuchy existují i místa, kde hladiny zůstávají vysoké, což u výzkumníků v čele s Dahlgrenem vzbuzuje dojem, že plyn z potrubí stále uniká.

Mořské prostředí Baltského moře již nyní bojuje o přežití a trpí velkými problémy. Výbuchy je mohou ještě prohloubit. Vysoká koncentrace metanu ve vodě může mít několik důsledků. V rozpuštěné formě by mohl metan prostřednictvím bakterií vstoupit do potravního řetězce a podílet se na eutrofizaci, jevu, který způsobí nedostatek kyslíku ve vodě a tím úhyn ryb a jiných organismů. Problémem je též TBT, látka, která ničí reprodukční schopnost ryb. Exploze zvýšily znečištění v Bornholmské hlubině, kde se množí tresky a výbuch se zároveň odehrál 40 kilometrů od břehů ve švédských vodách, kde se chovají ohrožené sviňuchy. Výbuchy též mohly zničit sluch ohrožených malých velryb, které byly poblíž, nebo je i zabít. Jejich populace podle čítá něco málo přes 500 kusů a je tak ohrožena, že ztráta byť jedné samice by mohla mít vážné následky. „Na první pohled se zdá, že dopady jsou lokální, ale Baltské moře je již pod silným tlakem, což je důvod, proč jsme si samozřejmě velmi vědomi následků,“ prohlásil dánský sociálnědemokratický ministr životního prostředí Magnus Heunicke. „Neustále proto také monitorujeme a sdílíme informace s našimi sousedními zeměmi kolem Baltského moře, abychom měli celkový obraz o důsledcích a mohli podle potřeby reagovat,“ dodal. Zatím není jasné, kdo stál za výbuchem potrubí. Moskva, která byla původně obviněna z odpovědnosti za útok, popřela jakoukoli účast na případu a požádala o „nezávislé“ vyšetřování s podporou Číny. I Washington se nařčením o své vině brání a blogový příspěvek amerického investigativního novináře Seymoura Hershe, který tvrdil, že za sabotáží stojí USA, označil jako „naprosto falešný“. Vyšetřování tedy zatím stále probíhá.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.