Bývalého ekvádorského prezidenta obžalují z korupce

Lenín Moreno je podezřelý, že spolu s dalšími lidmi získal úplatky od čínského stavitele vodní elektrárny.

Bývalý prezident Ekvádoru Lenín Moreno čelí obviněním z úplatkářství v souvislosti se zakázkou na výstavbu vodní elektrárny v této jihoamerické zemi, kterou stavěla Čína. Ekvádorský soudce schválil žádost prokuratury o obvinění, informovala Al-Džazíra.

Obžaloba se týká 37 lidí a exprezidenta spojuje s prací na projektu vodní elektrárny Coca Codo Sinclair. Podle obžaloby měli podezřelí obdržet úplatky ve výši až 76 milionů dolarů v rámci korupčního schématu probíhajícího v letech 2009 až 2018.

Moreno, který byl po část tohoto období viceprezidentem za vlády Rafaela Correy, v únoru  odmítl, že by se dopustil pochybení. Bývalý prezident prohlásil, že za zadávání prací na komplexu nenese žádnou odpovědnost.

Lenín Moreno stál v čele Ekvádoru v letech 2017-2021. V současnosti pobývá v Paraguayi a působí jako komisař Organizace amerických států (OAS) pro záležitosti zdravotně postižených. Soudce Adrian Rojas rozhodl, že se Moreno musí z preventivních důvodů dostavovat každých 15 dní k Národnímu soudu.

Vodní elektrárnu spojenou s případem postavila čínská společnost Sinohydro za 2,245 miliardy dolarů. Ekvádorská generální prokurátorka Diana Salazarová v únoru uvedla, že Čína na žádost o pomoc v tomto případu nereagovala a záležitost nekomentovala

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.