Slunce patří všem aneb Jak „sklízet“ solární energii

Tváří v tvář energetické krizi se obracíme k alternativním zdrojům energie, zejména k solární energii.

Vědci, inženýři a vynálezci zdokonalují solární technologie již od první poloviny 19. století. A kromě těch vědeckých dosahují také stále novějších vylepšení v oblasti jejich použití, účinnosti a dokonce i estetiky.

Tyto úspěchy jsou v dokonalém souladu s nedávno velmi aktivní mezinárodní debatou o energetice v souvislosti s rostoucím počtem obyvatel a četnými válkami a krizemi, zejména energetickými.

Překvapivě dlouhou historii využívání solární energie a projektů, které umožňují její využití v různých oblastech, ukázala nedávno ukončená výstava „The Energy Show – Sun, Solar and Human Power“ v rotterdamském Nieuwe Institut.

S jakými nápady a výrobky se mohli návštěvníci setkat?

K vidění byl solární kufr, který sestrojil startup „We Care Solar“, založený Laurou Satchelovou, americkou porodní asistentkou a gynekoložkou, která se v Nigérii setkala s nedostatkem spolehlivé elektřiny, což někdy znemožňovalo operace. „Solární kufřík“ je proto navržen tak, aby zdravotnickým pracovníkům poskytoval přenosnou, spolehlivou a snadno použitelnou solární energii.

Další inovativní přístup ukázala Marjan van Aubelová v tzv. „The Energy Collection“ – jedná se o solární sklo, které nepřetržitě sbírá energii ze svého okolí. Každý skleněný objekt je vybaven integrovanými solárními články a po položení na speciálně navržený stojan se energie přenáší a ukládá. Skříň funguje jako baterie, která nabíjí a napájí spotřebiče, dokonce i lampu.

A když už jsme u nábytku, stůl může také shromažďovat solární energii, jako je tomu v projektu „Current Table 2.0“ (navrhli Marjan Aubelová & Peter Krige). Jeho povrch je tvořen solárními články citlivými na barvu, které využívají vlastnosti barev k výrobě elektřiny. Technologie je založena na fotosyntéze probíhající v rostlinách. Na boku stolu jsou porty USB, přes které lze nabíjet další zařízení.

Solar Curtain“ (navržený Petrou Blaisseovou) je venkovní závěs se zabudovanými solárními články, které přeměňují sluneční světlo na elektřinu. Získaná energie pak může pohánět klimatizaci nebo osvětlení.

Solární tričkoSolar Shirt“ (navržené studiem Pauline van Dongenové) zase akumuluje energii, kterou lze okamžitě využít nebo uložit do baterie na později. Mobilní telefony a další přenosná zařízení kompatibilní s USB lze nabíjet prostřednictvím zásuvky pohodlně umístěné v kapse košile.

„Kouzelná“ lampa

Výše zmíněná Marjan van Aubelová je také autorkou speciální solární lampy.

Lampa Sunne, zavěšená v okně, čerpá energii ze slunce a ukládá ji do integrované baterie. Nepotřebuje žádné kabely ani zástrčky, protože nevyžaduje externí napájení. Při západu slunce se automaticky zapne a napodobí barvu slunce. Lampa má tři nastavení světla, která odpovídají barvě oblohy ráno (Sunne Rise), při západu slunce (Sunne Set) a během dne (Sunne Light).

Myšlenkou designérů bylo přenést solární energii do každodenního života, a proto vznikl elegantní design, který splňuje požadavky udržitelné budoucnosti. „Slunce je neomezený a bezplatný zdroj energie a klíč k boji proti klimatické krizi,“ stojí na webových stránkách značky. „Sunne prostřednictvím inovativního designu dodává předmětům sluneční energii, zvyšuje jejich funkčnost a mění jejich vzhled. Zavedením solární technologie do každodenního používání urychlujeme nástup budoucnosti poháněné solární energií.“

Zájemci si však nemohou světlo jednoduše koupit v obchodě: je vyráběno výhradně na zakázku, tj. teprve po zadání objednávky začnou technici značky výrobek montovat. Tím se eliminují problémy, jako je nadprodukce a plýtvání zdroji během výrobního procesu.

Při výrobě Sunne se používají komponenty vyrobené na zakázku, které jsou podle výrobců udržitelné a snadno rozebíratelné. Tím se zajistí, že svítidlo vydrží po celou dobu životnosti.

Slunce patří všem

Aubelová je rovněž jednou z protagonistek filmového dokumentu s názvem „The Sun belongs to everyone“ (Slunce patří všem).

Slunce dodá za jednu hodinu tolik energie, kolik spotřebuje celé lidstvo za rok. Proč ji tedy nesklízíme? Umělkyně Marjan van Aubelová se zasazuje o „solární demokracii“. Solární energie může být pro lidi v dnešní energetické krizi velkým darem z nebes.

Slunce patří všem a je pro všechny, takže pojďme vyrábět solární lampy, vyrábět oblečení a okna, která sbírají sluneční energii, pokrýt budovy a protihlukové stěny solární fólií a zahájit skutečné „solární hnutí“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.