V Emirátech mají, „lepšího a rychlejšího“ konkurenta nástroje ChatGPT

Model údajně spotřebuje pouze 75 % tréninkového výpočetního času GPT-3 a 40 %, resp. 80 % výpočetního času Chinchilla NLP společnosti DeepMind a PaLM-62B společnosti Google.

Technologický inovační institut (TII – Technology Innovation Institute) v Abú Dhabí nedávno představil konkurenta generativní platformy umělé inteligence, která pohání například ChatGPT3, a tvrdí, že jejich základní velký jazykový model (LLM – large language model) s názvem Falcon LLM je výkonnější, informoval web Al-Monitor.

Falcon LLM se podobně jako populární ChatGPT3 společnosti Open AI učí jazyk tréninkem na velkém množství digitálních textových dat a vytváří pokročilé konverzační schopnosti, které umožňují výměnu názorů podobnou lidským a dokáží interpretovat nuance na úrovni psaní projevů a poezie, odpovídání na otázky a poskytování rad.

Společnost Falcon LLM uvedla, že za tímto účelem používá 40 miliard parametrů neboli částí modelu naučených z historických tréninkových dat, ve srovnání se 175 miliardami parametrů modelu ChatGPT3, k učení svého nástroje pro hluboké učení Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3), který podle ní dokáže překonat výkonnost stávajících modelů pro zpracování jazyka.

Ray O. Johnson, generální ředitel společnosti TII, uvedl, že další vývoj modelu Falcon LLM bude oznámen v roce 2023. Dodal, že tato technologie poskytne regionu vlastní úspěšné příběhy v oblasti umělé inteligence v souladu s národní strategií SAE 2031 v oblasti umělé inteligence, jejímž cílem je rozvoj vzdělávání, státní správy a energetiky v zemi.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.