Východní Asie se brání oddělení USA od Číny

Především země ASEANu a globální Jih obecně dnes mají zájem na prohlubování ekonomických vztahů a na obchodním režimu stojícím na pravidlech.

Rozvíjející se ekonomiky ve východní Asii se dívají negativně na oddělení (decoupling) dodavatelských řetězců, protože v jejich případě dosáhl vývoz a dovoz z USA a Číny v roce 2022 rekordních hodnot. Globalizace poskytla mnoha soukromým firmám globální ekonomické příležitosti, napsal pro noviny Asia Times japonský ekonom Fukanuri Kinura.

Kinura se v první části článku věnoval dopadům obchodních válek, konkrétně případu firmy Huawei, na japonské hospodářství. Jak píše, v souvislosti s americkými restrikcemi vůči firmě Huawei japonský vývoz do Číny od srpna 2020 poklesl – zvláště se to týkalo oblasti polovodičů. Problémy zhoršují i kroky Bidenovy administrativy: americký zákon CHIPS, zákon o vědě, a v říjnu 2022 posílení kontroly vývozu z USA, kterým vstoupilo oddělování USA a Číny do nové fáze. Oddělení dodavatelského řetězce však bude pravděpodobně jen částečné. Podle Kinury zůstaly mezinárodní výrobní sítě celkově aktivní, zejména právě ve východní Asii.

V současné vyhrocené geopolitické debatě mezi Spojenými státy a jejich spojenci je větší kontrola obchodu nevyhnutelná. Tato debata by však neměla opomíjet „zbytek“ ekonomiky mimo účinnou kontrolu obchodu. Svět si musí udržet hospodářskou dynamiku.

Střední mocnosti, jako je Japonsko, by měly praktikovat ekonomickou diplomacii ve prospěch globálního Jihu prohlubováním hospodářských a sociálních vztahů, místo aby byly nuceny vybírat si strany. Země globálního Jihu mají zájem na prosazování nové agendy v oblasti digitálního a ekologického obchodu a investic, dodává autor.

Zbytek ekonomiky by měl dodržovat obchodní režim založený na pravidlech. Skupina G7 nedokáže sladit národní bezpečnostní politiky se stávajícími obchodními normami, takže hlas zemí globálního Jihu, zejména ASEAN, je podle autora klíčový pro zachování obchodního režimu stojícího na pravidlech.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.