SCMP: Čína ve střední Asii zaplňuje ekonomickou mezeru po Rusku, aby čelila tlaku USA

Na jaké otázky se zaměří nadcházející květnový summit Číny a pěti středoasijských zemí?

V květnu se bude konat summit Číny a pěti středoasijských zemí (C + C5), tj. Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. Uskuteční se v Si-anu v provincii Šen-si, napsaly noviny South China Morning Post.

Summit je považován za projev čínské snahy posílit strategickou koordinaci se střední Asii v otázkách války na Ukrajině, krize v Afghánistánu a hospodářské spolupráce. Iniciativa vznikla teprve v minulém roce.

Peking už také vyzval k co nejrychlejší výstavbě železnice Čína-Kyrgyzstán-Uzbekistán, která by nabídla alternativní pozemní trasu pro čínské zboží na Blízký východ a do Evropy. Železnice by umožnila, aby se zboží z Číny dostalo do Evropy o několik dní rychleji.

V posledních letech Čína zvýšila svou angažovanost ve střední Asii, aby čelila tlaku USA v regionu a udržela stabilitu na svých západních hranicích. Americký ministr zahraničí Antony Blinken navštívil v březnu Kazachstán a Uzbekistán a prohlásil, že USA pomoc těmto zemím zaměří na dosažení rovnováhy ve vzájemných vztazích i ve vztazích s okolním světem, připomíná list. Jak novinám řekl bývalý generální tajemník Šanghajské organizace spolupráce a bývalý ministr zahraničí Uzbekistánu Vladimir Norov, střední Asie usiluje o udržení vyvážených vztahů s hlavními mocnostmi prostřednictvím modelu „Střední Asie plus“, do kterého spadají i vztahy s Japonskem, Jižní Koreou a Evropou.

Zahraniční obchod Číny se střední Asií dosáhl v roce 2022 hodnoty 70,2 miliardy USD, což představuje 40% nárůst oproti roku 2021. Hodnota čínských investic v zemích Střední Asie byla odhadnuta na 970 milionů USD.

Na střední Asii připadá 38,6 % světových zásob manganové rudy, 5,3 % mědi a 5,3 % kobaltu. „Stojí za zmínku, že Čína vyjádřila svůj záměr rozvíjet zelenou ekonomiku a zahájila v tomto ohledu několik projektů, např. řešení nedostatku vody v horských oblastech a realizace projektů spojených s táním ledu v Kazachstánu,” řekl k tomu Norov a dodal, že čínské zkušenosti jsou „pro středoasijské země zvláště cenné“.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.