Fernández nebude usilovat o znovuzvolení

Peronistický prezident Argentiny řekl, že v říjnových volbách přenechá prostor jiným kandidátům na nejvyšší post.

Argentinský prezident Alberto Fernández, který stojí v čele Argentiny od roku 2019, řekl, že se v říjnových volbách nebude snažit o znovuzvolení do úřadu prezidenta země, zahájil tak předvolební souboj o nové vedení vládnoucí peronistické koalice.

Fernández uvedl, že „předá prezidentskou šerpu tomu, kdo bude v říjnových volbách legitimně zvolen lidovým hlasováním“, a nebude usilovat o druhé funkční období jako prezident země.

Peronistická koalice je přední politickou silou v zemi, která se potýká se zhoršující se hospodářskou krizí. s více než 100% inflací, klesajícími dolarovými rezervami a nyní i frakčními boji o to, kdo by se měl stát novým lídrem pro nadcházející prezidentské volby. Fernández utrpěl propad v hodnocení veřejného mínění, protože Argentina se již několik let nachází v hospodářské krizi, více než 50 % dětí žije v chudobě a roční míra inflace přesahuje 100 %. Podle březnového průzkumu místní poradenské společnosti Giacobbe & Asociados vidí Fernándeze negativně přibližně sedm z deseti Argentinců a pouze 10 % má o prezidentovi pozitivní představu.

Sám Fernández přiznal, že během jeho vlády „jsme nedosáhli všeho, co jsme si předsevzali“. Řekl ale také, že stále chce „koncentrovat své úsilí, své odhodlání a své srdce na řešení problémů Argentinců“.

Pozorovatelé uvádějí, že hlavním důvodem Fernándezova ratingového neúspěchu je špatná hospodářská situace. „Alberto Fernandez se sám vyřazuje ze závodu, do kterého by se nikdy nenominoval,“ komentovala rozhodnutí stávajícího prezidenta Mariel Fornoniová z buenosaireské konzultační společnosti Management & Fit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.