Výzkum: Kolik let trvá vydělat 1 milion dolarů v různých zemích?

Nový výzkum srovnal platy ve 102 zemích světa a odhadl, jak dlouho ve které zemi lidé vydělají milion dolarů.

Analytici firmy Picodi.com se pokusili spočítat, jak dlouho trvá lidem v různých zemích světa vydělat 1 milion dolarů na základě průměrných platů. Výsledky jejich projekce ilustrují značné příjmové nerovnosti.

Údaje o průměrné čisté měsíční mzdě pocházejí z databáze Numbeo, kde tisíce uživatelů po celém světě sledují mzdy prostřednictvím měsíčních dotazníků. Pro přepočet měn byly využity údaje o průměrném směnném kurzu z Google Finance pro březen 2023.

Výzkum bral v potaz všechny peníze, které průměrný zaměstnanec přinese domů. Srovnání ukázalo dramatické rozdíly mezi zeměmi. Nejrychleji může vydělat jeden milion dolarů občan Švýcarska a bude mu to trvat celkem 14 let a 3 měsíce. Naopak občan Pákistánu bude na stejnou částku šetřit odhadem 621 let a 3 měsíce.

Méně než 20 let vydělávají 1 milion vedle Švýcarska také občané Singapuru, Lucemburska a USA. Českým občanům to bude trvat 53 let a 9 měsíců, země se tak ocitla na nejlepším místě ze zemí středovýchodní Evropy. Česko se umístilo mezi Itálií (50 let a 3 měsíce) a Tchaj-wanem (55 let a 4 měsíce). Občané Slovenska vydělávají milion dolarů podle propočtů Picodi.com 80 let a 11 měsíců.

Jeden milion dolarů je zhruba 23 400 000 korun nebo 908 tisíc euro.

Zdroj: Picodi.com

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.