Evropa nezvládá zajistit zdravý vzduch pro své děti

Podle Evropské agentury pro životní prostředí Evropa nezvládá zajistit čisté ovzduší pro své děti. Znečištěný vzduch způsobuje každoročně předčasnou smrt nejméně 1 200 dětí v celé Evropě.

Výzkum ukázal, že Evropa selhává, pokud jde o čistotu vzduchu, téměř všechny děti na celém kontinentu jsou vystaveny ovzduší, které nesplňuje zdravé normy a odstraňování zdrojů znečištění se odkládá. Podle nejnovějšího hodnocení znečištění ovzduší, které provedla Evropská agentura pro životní prostředí EEA, způsobuje dýchání špinavého vzduchu každoročně předčasnou smrt nejméně 1 200 dětí v celé Evropě a mnoho tisíc dalších trpí fyzickými a duševními zdravotními problémy, které mohou mít celoživotní dopady. Gerardo Sanchez Martinez, odborník na životní prostředí a zdraví z EEA, řekl: “Pokud jde o znečištění ovzduší, nemůžete o dětech uvažovat jako o malých dospělých. Přijímají více znečištění a začíná to již v děloze a pokračuje v mateřské škole a dále.“ Děti jsou na znečištěné ovzduší obzvláště citlivé, protože znečišťující látky mohou mít na jejich vývoj trvalý vliv. Dopady začínají již před narozením, studie dávají znečištění do souvislosti s nízkou porodní hmotností a předčasným porodem. Bylo prokázáno, že vystavení vysokým úrovním znečišťujících látek v dětství snižuje kapacitu plic, způsobuje astma, vede k vyššímu výskytu respiračních onemocnění a ušních infekcí a zvyšuje riziko alergií – a může také ovlivnit vývoj mozku. Děti jsou znečištěnému ovzduší vystaveny více než dospělí, protože rychleji dýchají, jsou blíže k zemi a častěji pobývají venku. Podle studie, kterou v pondělí zveřejnila agentura EEA, je v celé Evropě každoročně ztraceno přibližně 110 000 let života přizpůsobených zdravotnímu postižení u osob mladších 18 let.

Hans Bruyninckx, výkonný ředitel EEA, vyzval země, aby dělaly více. “Úroveň znečištění ovzduší v celé Evropě je stále nebezpečná a evropské politiky v oblasti kvality ovzduší by se měly zaměřit na ochranu všech občanů, ale zejména našich dětí, které jsou vůči zdravotním dopadům znečištění ovzduší nejzranitelnější,” řekl. “Je naléhavě nutné, abychom v EU pokračovali v zintenzivňování opatření na národní i místní úrovni a chránili naše děti, které se samy chránit nemohou.“ Podle EEA je klíčové omezit zdroje znečištění ovzduší – včetně silniční dopravy, spalování uhlí a pevných paliv a průmyslových emisí, ale měla by být přijata také opatření ke snížení konkrétních rizik pro děti. Mezi ně by mohlo patřit zavedení zón čistého ovzduší v okolí škol, kde by byla omezena doprava a zakázán volnoběh motorů. Místní úřady a školy by se také měly zaměřit na výsadbu stromů, břečťanových zástěn a živých plotů kolem dětských hřišť. Pomoci může také přechod na vedlejší silnice pro pěší cesty do školy a lepší design škol a zařízení péče o děti s dobrou ventilací a filtry ke snížení vystavení dětí škodlivinám uvnitř i venku. Publikace agentury EEA s názvem Stav kvality ovzduší v Evropě v roce 2023 zahrnuje 37 zemí, včetně všech členských států EU a zemí, jako je Turecko, Srbsko, Kosovo a Černá Hora, a zkoumá látky znečišťující ovzduší včetně pevných částic, oxidu dusičitého, ozonu a oxidu siřičitého. Nejhůře dopadly východoevropské státy, zejména kvůli spalování uhlí pro vytápění domácností, a také Itálie, kde bylo za hlavní problém označeno průmyslové znečištění v údolí řeky Pád. Podle agentury EEA bylo v celé Evropě 97 % obyvatel všech věkových kategorií vystaveno znečištění ovzduší vyššímu, než je úroveň, kterou Světová zdravotnická organizace považuje za bezpečnou. Cílem EU je omezit do roku 2030 množství PM 2,5 (pevné částice o průměru 2,5 mikrometru nebo méně) na 10 mikrogramů na metr krychlový a oxidu dusičitého (NO2) na 20 mikrogramů na metr krychlový, což by mělo do roku 2030 snížit počet předčasných úmrtí způsobených znečištěným ovzduším o 55 %. Směrnice WHO stanoví 5 mikrogramů na metr krychlový pro částice PM 2,5 a 10 mikrogramů na metr krychlový pro NO2.

Spojené království nebylo do hodnocení EEA zahrnuto, protože vláda Spojeného království se po Brexitu rozhodla z členství v EEA vystoupit, ačkoli několik dalších zemí mimo EU – včetně Norska, Švýcarska a Islandu – členy EEA jsou. Ve Spojeném království ministryně životního prostředí Thérèse Coffeyová na začátku tohoto roku uvedla, že vláda nehodlá pracovat na omezení znečištění ovzduší v souladu s EU do roku 2040, přestože odborníci doporučují, aby se tak stalo ještě v tomto desetiletí. “Máme čistší vzduch. Chci, aby byl ještě čistší. Nyní bych byla ráda, kdybychom si stanovili cíl dosáhnout 10 mikrogramů do roku 2030, nikoliv do roku 2040,“ uvedla ministryně. V mnoha částech země se tomu již nyní těšíme, ale důkazy nám ukazují, že při nejlepší vůli toho nemůžeme do konce desetiletí dosáhnout všude, zejména v Londýně.” Odborníci na znečištění ovzduší však poukázali na výzkum King’s College LondonImperial College London, který ukázal, že britská vláda by mohla dosáhnout přísnějších cílů, které v průzkumech podporuje veřejnost, pokud by přijala důraznější opatření proti zdrojům znečištění, mezi něž patří především automobily s naftovými motory a kamna na dřevo.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.