Jihoafrická republika chce odstoupit od Mezinárodního trestního soudu

Nejsilnější politická strana v zemi chce znovu opustit Mezinárodní trestní soud. Ve hře je mimo jiné účast V. Putina na summitu BRICS v JAR.

„Africký národní kongres (ANC), který je vládnoucí stranou v Jihoafrické republice, se rozhodl, že země vystoupí z Mezinárodního trestního soudu“, sdělil na tiskové konferenci jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

„Důvodem rozhodnutí ANC vystoupit z Mezinárodního trestního soudu je zaujatost ICC vůči určitým situacím,“ řekl Ramaphosa po jednání s finským prezidentem Saulim Niinistöem v Johannesburgu.

K vystoupení z ICC je třeba mít podporu v hlasování v parlamentu, Africký národní kongres má v dolní komoře parlamentu drtivou většinu.

Jihoafričtí představitelé opakovaně prohlásili, že nehodlají vyhovět požadavkům zatykače ICC a „zatknout“ ruského prezidenta Vladimira Putina, na kterého vydal Mezinárodní trestní soud zatykač. Ovšem na otázku, zda Jihoafrická republika Putina zatkne, nyní Ramaphosa odpověděl, že “tuto otázku zvažuje”.

Ruský prezident možná navštíví Jihoafrickou republiku během summitu BRICS v srpnu tohoto roku.

Jihoafrická republika již jednou odmítla splnit příkaz Mezinárodního trestního soudu, když zemi v roce 2015 navštívil súdánský prezident Umar al-Bašír. V roce 2016 se už země neúspěšně pokusila Mezinárodní trestní soud opustit. Odchodu tehdy zabránilo rozhodnutí jihoafrického soudu, který tento krok označil za „neústavní“.

Jihoafrická republika neodsoudila invazi na Ukrajinu a uvedla, že chce zůstat neutrální a dává přednost dialogu k ukončení války.

Ilustrační foto: Autor – justflix – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=119867103

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.