Švýcarsko: emotivní debaty o solárních elektrárnách na vrcholcích hor

Na rozdíl od České republiky, kde se lidí nikdo neptal, se ve Švýcarsku vedou intenzivní debaty o solárních panelech v přírodě. Švýcaři chtějí hlasovat v referendu.

Na podzim loňského roku zde poslanci parlamentu spustili tzv. „solární ofenzívu“, jejíž cíl je zjednodušit a urychlit výstavbu solárních systémů v Alpách. Objevilo se kolem tuctu návrhů projektů, především v kantonech ValaisGraubünden. Podle odborníků mají alpské solární parky určité výhody, především v tom, že většina energie by se vyráběla v zimě, kdy jsou dodávky kritické a hrozí nedostatky. V Alpách je hodně slunečního svitu, zejména právě v tomto ročním období a solární energii lze vyrábět i nad mraky, tedy na alpských vrcholcích. V souvislosti s alpskými solárními elektrárnami však stále existuje mnoho neznámých, zejména pokud jde o náklady, ekonomický přínos a vhodné lokality. Někteří ekologové pak tvrdí, že urychlení solárních projektů v Alpách probíhá na úkor přírody. Výstavba solárních elektráren budí u veřejnosti emoce. Kampaně Strany zelených z Valais, ochranářské skupiny Pro Natura a sedmi dalších organizací předaly ve středu státnímu kancléřství 6 000 podpisů, což je dvojnásobek potřebného počtu, prostřednictvím kterých si chtějí vynutit hlasování o této záležitosti v lidovém hlasování.

Organizátoři kampaně, kteří stojí za sběrem podpisů, se obávají, že by se ve prospěch obrovských solárních parků mohly zničit stovky hektarů horských pastvin. Tvrdí, že by se měla dát přednost instalaci solárních panelů na existujících stavbách v horách, které jsou z velké části málo využívané, jako jsou přehradní zdi, lavinové zábrany, akumulační jezera, lyžařské vleky nebo silniční infrastruktura. Aktivisté se proto staví proti vyhlášce, kterou v únoru schválil valaiský parlament a která usnadňuje a urychluje povolovací řízení pro výstavbu velkých solárních elektráren v horách. Voliči v kantonu Valais na jihu Švýcarska pak budou nakonec pravděpodobně těmi, kdo budou mít poslední slovo při rozhodování o tomto. Fakta o švýcarské energetice najdete zde. Švýcarsko v současnosti získává 6 % elektřiny ze slunce. Výzkumy ukazují, že umístěním solárních panelů na vrcholcích hor ve švýcarských Alpách by se mohlo ročně vyrobit nejméně 16 terawatthodin (TWh) elektřiny, což je téměř polovina solární energie, kterou chtějí úřady ročně vyrobit do roku 2050. Velké horské solární projekty existují i v některých oblastech Číny a malé solární parky se nacházejí též v horách ve Francii a Rakousku. Ve švýcarských Alpách jsou velké instalace v současné době prozatím spíše vzácné. Klimatická krize a naléhavé problémy spojené s nedostatkem energie v zimě však vedou k zásadnímu přehodnocování tohoto stavu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.