Po Kyjevu směřuje zvláštní čínský vyslanec do Moskvy

Diplomatické mise Číny se snaží přesvědčit klíčové hráče o tom, že Čína dokáže sehrát roli zprostředkovatele v rusko-ukrajinském konfliktu.

Podle informovaného zdroje má v tomto týdnu do  Moskvy přijet zvláštní vyslanec čínské vlády pro euroasijské záležitosti Li Chuej.

Ve dnech 16. a 17. května navštívil pan Li Ukrajinu a kromě Kyjeva má také v plánu cesty do Polska, Francie, Německa a Ruska. Evropské turné čínského zvláštního vyslance je uzavřené, plán schůzek ani délka cesty nebyly předem zveřejněny.

V únoru letošního roku Peking zveřejnil poziční dokument, který se věnoval možnostem ukončení konfliktu na Ukrajině. V březnu v Moskvě také jednal čínský prezident Si Ťing-pching.

Mise čínského diplomata je prvním pokusem přesvědčit klíčové hráče o schopnosti Pekingu hrát zprostředkovatelskou roli v ukrajinském urovnání. Poté, co Peking ustál počáteční nápor odpůrců takových snah, tlačí strany konfliktu k řešení konfliktu pod záštitou čínské diplomacie.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.