Saúdská Arábie si už nenechá od Západu říkat, co má dělat

Saúdská Arábie má nové sebevědomí a zaměřuje se na své vlastní citlivé otázky namísto těch západních.

Království to již důrazně demonstrovalo na summitu Ligy arabských států. Jednadvacet členských zemí přivítalosyrského prezidenta Bašára Asada, který se vrátil po 12 letech vyloučení. Rozhodnutí však nebylo po chuti USA a Evropě. Pro diktátora a válečného zločince to byla satisfakce, protože jinak se mu mezinárodní společenství vyhýbá. Při změně saúdského kurzu však nejde o city, nebo dokonce o morálku, uvedly německé noviny Die Welt.

Zdá se, že Saúdská Arábie naznačuje novou pragmatickou zahraniční politiku při prosazování národních i regionálních zájmů. Stručně řečeno, jde o novou vůdčí roli a pořádek na Blízkém východě. Korunní princ Mohammed bin Salmán, který je považován za faktického vládce Saúdské Arábie, to naznačil již v roce 2022.

„Saúdskoarabské království bude za pět let vypadat úplně jinak,“ řekl tehdy na významném investičním fóru v Rijádu. Právě on je hnací silou Rijádské vize 2030, plánu hospodářských a sociálních reforem. Nyní sedmatřicetiletý muž má však na mysli nejen ambiciózní projekty, jako jsou futuristická megaměsta, ale také velké zahraničněpolitické cíle. „Věřím, že novou Evropou je Blízký východ,“ prohlásil saúdský vládce. „A pokud se nám to podaří, ostatní země se k nám přidají.“

Především jsou to Spojené arabské emiráty, které chtějí se Saúdskou Arábií určovat politiku na Blízkém východě. Společně „řídí konsolidaci něčeho, co lze nazvat novou regionální bezpečnostní architekturou“, píše renomovaný Brookingsův institut ve Washingtonu. Jedná se o „nový rámec pro řešení rivality, který představuje možná nejvýznamnější změnu v regionální dynamice od americké invaze do Iráku“.

Saúdská Arábie si uvědomuje svou příležitost převzít v dlouhodobém horizontu integrační vedoucí úlohu. Rijád využívá geopolitických změn. Mezi ně patří slábnoucí vliv USA na Blízkém východě a také Rusko oslabené válkou na Ukrajině.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.