Španělsko navrhuje rozsáhlé reformy eurozóny

Financial Times. Španělsko vyzývá k agresivním a rychlým reformám eurozóny, a to včetně vytvoření společného ministerstva financí. Okno příležitosti bude podle španělského ministra pro ekonomiku de Guindose trvat maximálně půl roku po německých volbách. Je potřeba ho využít a opravit chyby v eurozóně.

Ukazuje, že jak on, tak i další evropští představitelé chtějí využít příznivého období ekonomického růstu a také porážky stran, které jsou proti EU. Podle Guindose je to také Brexit a americký prezident Donald Trump, kteří motivují k silnější integraci.

Guindos zároveň uznává, že vůči hlubší integraci existuje odpor, zejména v Německu např. v oblasti spojení dluhu, ale podle něj není jiná možnost. Je podle něj potřeba vyřešit slabé stránky eurozóny, nebo se rozpadne.

Madrid navrhuje např. evropské ministerstvo financí, či Evropský měnový fond, který by měl možnost umístit značné zdroje. Takovýto orgán by mohl dohlížet nejen nad národními rozpočty, ale také nad evropským investičním fondem. Např. Evropský mechanismus stability (ESM) by se mohl proměnit v tyto instituce. Nejde prý jen o eurobondy, a nejde dokonce ani o fiskální politiku

Madrid hovoří o integraci i v oblasti strukturálních reforem, v nichž zaujímá agresivní postoj. Prý je potřeba systém, který donutí země, aby uzavřely své „mezery v konkurenceschopnosti.“ Například reformy trhu práce udělat tak a tak a stanovit do kdy. Je to údajně agresivní postoj, ale „Španělsko je připraveno.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.