Huawei je součástí významného výzkumného programu EU

V několika citlivých výzkumných programech EU Horizon Europe je zapojena společnost, jejíž zařízení chce EU zakázat.

Noviny The Financial Times uvedly, že čínská firma Huawei je součástí významného výzkumného programu Horizon Europe, který zahrnuje několik citlivých projektů od umělé inteligence až po 6G. Program Horizon Europe se m.j. zabývá projekty pro cloud computing, kvantové snímání, spoje a rámce autonomního řízení.

V rámci 11 projektů získala společnost Huawei až 14 % finančních prostředků na jeden program v celkové výši 3,89 milionu eur, poskytuje pro ně infrastrukturní vybavení a platformy umělé inteligence. Účastní se i dvou programů EU, na které nepožadovala žádné finanční prostředky.

EU uvedla, že účast Huawei na programech Horizon Europe odpovídá méně než 1 % finančních prostředků na výzkumné programy související s 6G, umělou inteligencí a cloud computingem.

Evropská komise se k věci vyjádřila následovně: „Otevřenost pracovního programu Horizon Europe mezinárodní spolupráci je v rovnováze s potřebou chránit zájmy EU ve strategických oblastech, jakož i s respektováním mezinárodních pravidel a základních hodnot EU.“

Společnost Huawei sdělila, že se od roku 2007 podílela na více než 30 programech v rámci EU výzkumu a vývoje a za zásadní považuje nejen mezinárodní spolupráci, ale i fakt, že účast v programu Horizon Europe byla nezávisle hodnocena různými panely odborníků vybranými EU.

Na začátku června se nicméně objevila informace, že EU zvažuje zákaz používání zařízení Huawei pro 5G sítě, jak uvedly rovněž noviny The Financial Times. K tomuto kroku se už rozhodlo Dánsko a Švédsko, nejnověji o něm uvažuje švédská vláda.

Více informací zde (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.