Finové už vědí, „kam s ním“ (s vyhořelým jaderným palivem)

Finsko se chystá otevřít první trvalé úložiště vysoce radioaktivního odpadu na světě.

Olkiluoto je domovem tří jaderných reaktorů, které stojí vedle sebe na břehu moře. Několik minut jízdy od nich se dokončuje výstavba prvního geologického úložiště vyhořelého jaderného paliva na světě.

Výstavba úložiště Onkalo stála 1 miliardu eur a jeho provoz by měl být zahájen přibližně za dva roky. Mnozí, včetně Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), označují jeho příchod za převratný krok. „O myšlence geologického úložiště pro vysoce radioaktivní jaderný odpad věděl každý, ale Finsko to dokázalo,“ komentoval návštěvu úložiště v roce 2020 generální ředitel IAEA Rafael Mariano Grossi.

Finský úřad pro radiační a jadernou bezpečnost dospěl k závěru, že vlastnosti horniny v Onkalo jsou příznivé pro zajištění bezpečnosti konečného uložení vyhořelého jaderného paliva. Pro rozhodnutí umístit úložiště v Onkalo byla důležitá i blízkost stávající jaderné elektrárny

Finsko se rozhodlo vybudovat zařízení v Onkalo před více než dvaceti lety, když se dva výrobci jaderného paliva v zemi dohodli na likvidaci vyhořelého jaderného paliva na jednom místě. Finská vláda schválila plány na výstavbu zařízení v prosinci 2000 s tím, že „ze zkoumaných možností ukládání nabízí hlubinné ukládání do skalního podloží nejlepší a nejreálnější možnosti izolace vysoce radioaktivního jaderného odpadu od biosféry a lidského prostředí“.

Mnoho odborníků považuje za nejlepší řešení trvalá hluboká úložiště, jako je Onkalo, ale získání souhlasu komunity je často překážkou. Pouliční protesty zpomalily plány na vybudování úložiště ve Francii a v roce 2009 se administrativa tehdejšího prezidenta Baracka Obamy po letech debat vzdala plánů na vybudování nevadského úložiště Yucca Mountain jako národního úložiště v USA.

Finsko se však setkalo s pozoruhodně malými problémy. Pomohlo, že obyvatelé Eurajoki, které je nejblíže Onkalu a nedalekým reaktorům, byli s jadernou energií srozuměni. „Téměř každý v Eurajoki má přítele nebo příbuzného, který pracoval v jaderných elektrárnách, takže ví, jak fungujeme,“ říká Janne Mokka, generální ředitel společnosti Posiva, která se zabývá nakládáním s jaderným odpadem.

Pokud získání provozní licence proběhne hladce, je společnost Posiva na dobré cestě začít s ukládáním jaderného odpadu hluboko do finského podloží v roce 2024 nebo 2025. Hloubení bude pokračovat i v příštím století, kdy budou přibývat nové úložné tunely. Až se úložiště naplní na maximum, někdy kolem roku 2120, bude vstupní tunel uzavřen a povrchové stavby budou zbourány. Na místě nebude dokonce ani výstražná cedule.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.