EU přijala další balíček hospodářských a individuálních sankcí

Evropská rada přijala v pátek jedenáctý balíček hospodářských a individuálních omezujících opatření, jejichž cílem je posílit stávající sankce EU a potlačit jejich obcházení, a tím dále oslabit Putinovu válečnou mašinérii a jeho příjmy.

„Naše sankce si již vybírají vysokou daň na ruské ekonomice a na schopnosti Kremlu financovat své agrese. Balíček zvyšuje náš tlak na Rusko a Putinovu válečnou mašinérii. Tím, že se budeme zabývat obcházením sankcí, maximalizujeme tlak na Rusko tím, že ho dále připravíme o zdroje, které tak zoufale potřebuje, aby mohlo pokračovat ve své nezákonné válce proti Ukrajině,“ uvedl Josep Borrell, vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Dohodnutý balíček zahrnuje následující opatření:

Nástroj pro obcházení

S cílem řešit rostoucí obcházení sankcí EU se Evropská unie rozhodla dále posílit dvoustrannou a mnohostrannou spolupráci se třetími zeměmi a poskytování technické pomoci.

Pouze v případech, kdy spolupráce nepřinese zamýšlené výsledky, přijme EU rychlá, přiměřená a cílená opatření, jejichž jediným cílem bude zbavit Rusko zdrojů, které mu umožňují pokračovat v agresivní válce proti Ukrajině, a to formou vhodných individuálních opatření, která se budou zabývat zapojením subjektů ze třetích zemí do usnadňování obcházení sankcí.

Po přijetí těchto individuálních opatření Unie znovu zahájí konstruktivní dialog s dotčenou třetí zemí.

V případě, že navzdory individuálním sankcím a dalšímu zapojení bude obcházení nadále významné a systémové, bude mít EU možnost přijmout výjimečná, krajní opatření. V takovém případě může Rada jednomyslně rozhodnout o omezení prodeje, dodávek, převodu nebo vývozu zboží a technologií, jejichž vývoz do Ruska je již zakázán – zejména bojových výrobků a technologií – do třetích zemí, u nichž se prokáže, že v jejich jurisdikci existuje trvalé a obzvláště vysoké riziko, že budou využívány k obcházení.

Zákaz tranzitu

S cílem dále minimalizovat riziko obcházení sankcí rozhodnutí zakazuje tranzit přes území Ruska většího množství zboží a technologií, které mohou přispět k vojenskému a technologickému posílení Ruska nebo k rozvoji obranného či bezpečnostního sektoru, zboží a technologií vhodných pro použití v letectví nebo kosmickém průmyslu a leteckého paliva a přísad do paliv, vyvážených z EU do třetích zemí.

Kontroly a omezení dovozu a vývozu

Rada doplnila dalších 87 subjektů na seznam subjektů, které přímo podporují ruský vojenský a průmyslový komplex v jeho agresivní válce proti Ukrajině. Na tyto subjekty se budou vztahovat přísnější vývozní omezení týkající se zboží a technologií dvojího užití.

Na seznamu jsou čtyři íránské subjekty vyrábějící bezpilotní letadla (drony) a dodávající je do Ruska, další subjekty ze třetích zemí zapojené do obcházení obchodních omezení a některé ruské subjekty zapojené do vývoje, výroby a dodávek elektronických součástek pro ruský vojenský a průmyslový komplex.

Rozhodnutí dále rozšiřuje seznam omezeného zboží, které by mohlo přispět k technologickému posílení ruského obranného a bezpečnostního sektoru – jedná se o: elektronické součástky, polovodičové materiály, výrobní a zkušební zařízení pro elektronické integrované obvody a desky s plošnými spoji, prekurzory energetických materiálů a prekurzory chemických zbraní, optické součástky, navigační přístroje, kovy používané v obranném sektoru a námořní vybavení.

Vysílání

V zájmu řešení systematické mezinárodní kampaně Ruské federace zaměřené na mediální manipulaci a překrucování faktů, jejímž cílem je posílit strategii destabilizace sousedních zemí – EU a jejích členských států –, Rada rozšířila pozastavení vysílacích licencí na dalších pět médií: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook a Katehon. Tato média jsou pod stálou přímou či nepřímou kontrolou vedení Ruské federace, které je využívá k soustavným a koordinovaným propagandistickým akcím zaměřeným proti občanské společnosti v EU a sousedních zemích, přičemž závažným způsobem překrucuje a manipuluje s fakty.

Tato propaganda se opakovaně a soustavně zaměřuje zejména na evropské politické strany, zejména v období voleb, a také na občanskou společnost, žadatele o azyl, ruské etnické menšiny, genderové menšiny a fungování demokratických institucí v EU a jejích členských státech.

V souladu s Listinou základních práv nebudou tato opatření bránit těmto sdělovacím prostředkům a jejich zaměstnancům v tom, aby v EU vykonávali jiné činnosti než vysílání, např. výzkum a rozhovory.

Silnice a přístavy

EU rozšířila zákaz přepravy zboží do EU po silnici na přívěsy a návěsy registrované v Rusku, a to i v případě, že jsou taženy nákladními vozidly registrovanými mimo Rusko.

Vzhledem k prudkému nárůstu podvodných praktik plavidel přepravujících ropu a ropné produkty se Rada dále rozhodla zakázat přístup do přístavů a zdymadel EU všem plavidlům, která provádějí transfery z lodi na loď, pokud mají příslušné orgány důvodné podezření, že plavidlo buď porušuje zákaz dovozu ruské námořní ropy a ropných produktů do EU, nebo přepravuje ruskou ropu či ropné produkty zakoupené nad cenový strop dohodnutý Koalicí pro cenový strop.

Stejný zákaz se bude vztahovat na plavidla, pokud budou mít příslušné orgány pádné důvody k podezření, že při přepravě ruské ropy a ropných produktů v rozporu s mezinárodními dohodami, pravidly a normami nezákonně zasahují do svého navigačního systému, vypínají jej nebo jinak vyřazují z provozu.

Energetika

Dočasná výjimka udělená Německu a Polsku pro dodávky ropy z Ruska severním úsekem ropovodu Družba skončí. Ropa, která pochází z Kazachstánu nebo jiné třetí země, však bude moci nadále procházet Ruskem a dovážet se do EU ropovodem Družba.

Jednotlivé seznamy

Kromě hospodářských sankcí Rada rozhodla o zařazení značného množství dalších osob a subjektů na seznam.

Související informace:

V závěrech Evropské rady ze dne 23. března 2023 EU znovu zopakovala, že rozhodně odsuzuje agresivní válku Ruska proti Ukrajině, která představuje zjevné porušení Charty OSN. EU rovněž zopakovala, že je i nadále odhodlána zachovat a zvýšit kolektivní tlak na Rusko, a to i prostřednictvím případných dalších omezujících opatření.

V závěrech Evropské rady byl rovněž zdůrazněn význam a naléhavost zintenzivnění úsilí o zajištění účinného provádění sankcí na evropské a vnitrostátní úrovni a její pevné odhodlání účinně předcházet jejich obcházení ve třetích zemích a ze strany třetích zemí a čelit jejich obcházení.

EU stojí pevně a plně na straně Ukrajiny a bude i nadále poskytovat Ukrajině a jejímu lidu silnou politickou, hospodářskou, vojenskou, finanční a humanitární podporu, dokud to bude nutné.

Příslušné právní akty budou brzy zveřejněny v Úředním věstníku EU.

Zdroj: Evropská rada, „Russia’s war of aggression against Ukraine: EU adopts 11th package of economic and individual sanctions“ (23.06.2023)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.