Módího cesta do Egypta: investice a členství v BRICS

Indický premiér v Egyptě mimo jiné hledal prostřednictvím Káhiry hlubší přístup do regionu Blízkého východu a severní Afriky.

Návštěva indického premiéra Narendry Módího v Egyptě otevírá nové možnosti indických investic do egyptské ekonomiky a má podpořit egyptskou kandidaturu do seskupení BRICS, napsala Al-Džazíra.

Víkendová návštěva země byla první Módího cestou do Egypta ve funkci premiéra a první návštěvu indického premiéra od roku 1997. V lednu letošního roku přiletěl na návštěvu Indie egyptský prezident Abel Fattah al-Sisí, který byl jako první egyptský prezident hlavním hostem oslav indického dne republiky.

Současná Módího cesta do Egypta je vnímána jako posílení dvoustranných vztahů a naznačuje budoucnost vztahů mezi oběma zeměmi. „Jedná se o velmi rychlou reciproční návštěvu, která přichází jen šest měsíců po návštěvě prezidenta Sísího v Indii. Očekáváme a jsme přesvědčeni, že tato návštěva nejen zajistí pokračující dynamiku vztahů mezi našimi dvěma zeměmi, ale také pomůže jejich rozšíření do nových oblastí obchodu a hospodářské angažovanosti,“ uvedl mluvčí indického ministerstva zahraničí Arindam Bagči.

Egypt se snaží diverzifikovat své partnerské vztahy mimo západní blok a zvýšit indické investice do egyptského hospodářství. Indie se zase snaží upevnit svoje postavení „hlasu globálního Jihu“, navíc bude hostitelskou zemí summitu skupiny G20 letos v září. Módí už al-Sisího na zářijový summit oficiálně pozval. Vedle toho Indie hledá prostřednictvím Káhiry hlubší přístup do regionu Blízkého východu a severní Afriky. Obě země mají blízké vztahy, v roce 1961 byly zakládajícími členy Hnutí nezúčastněných zemí, fóra 120 států, které se neangažovaly v žádném z mocenských bloků studené války.

Indický analytik Aftab Kamal Paša zdůrazňuje zájem egyptského prezidenta o členství Egypta ve skupině BRICS. Indie má zase v rámci BRICSu zájem vyvažovat vliv Číny a zabránit členství Čínou podporovaného Pákistánu. Podle Paši „bude moci Módí doma prezentovat, že nejdůležitější arabská země podporuje Indii… bez útoku na jeho politiku vůči indickým muslimům či zmínek o tom, co dělá v Kašmíru.“

Ilustrační foto: Autor – PMOIndia – YouTube at 00:36 min, CC BY 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.