Německá ministryně životního prostředí vyzývá průmysl, aby v době rostoucích veder a sucha šetřil vodou

V průměru nejsou zásoby vody v Německu v kritickém stavu, ale existují výrazné regionální rozdíly.

Německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová vyzvala průmysl, aby šetřil vodou, protože v zemi pokračuje sucho a nedostatek vody. „Klimatická krize mění naše životy a ekonomiku,“ uvedla politička strany Zelených. „Také velcí spotřebitelé vody v průmyslu se musí ještě více zaměřit na hospodárné využívání vody,“ dodala. Vedra a sucha v Německu v důsledku klimatických změn narůstají, proto vláda připravuje plány na zajištění dodávek vody, uvedlaLemkeová pro deník Rheinische Post. Vláda nedávno představila národní vodní strategii, která má stanovit pokyny, kdo dostane přednost v případě nedostatku vody a jak dlouhodobě zajistit pitnou vodu. Podle statistického úřadu Destatis německé podniky spotřebují přibližně 85 % vody na chlazení výroby a elektráren. Voda používaná pro výrobní účely tvoří 11 procent celkového množství, následuje zavlažování (2,5 %), výroba (1,4 %) a personální účely (0,6 %).

Německo jako celek zaznamenalo v letech 2018, 2019, 2020 a 2022 srážky pod dlouhodobým průměrem. To mimo jiné způsobilo značné ztráty na úrodě, snížení počtu hodin, kdy mohly elektrárny řádně fungovat, odumírání rozsáhlých lesních porostů a pokles hladiny vody ve velkých řekách pod úroveň potřebnou pro bezproblémovou vnitrozemskou plavbu. Zimy se v posledních letech znatelně zkrátily a zásobárny podzemních vod se nemohou z důvodu menšího množství sněhových srážek a dešťů rok od roku plně obnovovat. Horko a sucho se budou v důsledku změny klimatu časově prodlužovat a zhoršovat, což bude mít negativní dopad na dostupnost vody, biologickou rozmanitost, zemědělství, lesnictví, jezera a řeky, nákladní dopravu a lidské zdraví. V průměru nejsou zásoby vody v Německu v kritickém stavu, ale existují výrazné regionální rozdíly, například v průměrných srážkách, informuje tamní agentura pro životní prostředí (UBA). Východní spolkové země, jako je Braniborsko nebo Sasko-Anhaltsko, mají obzvláště málo srážek, zatímco v jiných regionech, například na jihu Německa v podhůří Alp, prší hodně.

Zdroj: Carolina Kyllmann, „German env minister urges industry to save water amidst increasing heat and drought“ (Clean Energy Wire, 03.07.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.