Finsko modernizuje železnici, aby se vojenské vybavení NATO mohlo rychleji přesunout k ruským hranicím

Nový člen NATO už připravuje svou infrastrukturu pro vojenské účely Aliance a pro případ konfliktu s Ruskem.

Finsko modernizuje železnici, která ho spojuje se Švédskem, aby bylo možné rychleji přepravovat vojáky a vybavení NATO k hranicím Ruska. To může být nezbytné v případě konfliktu s Moskvou, uvedla agentura Reuters. Modernizovaná železnice má zajistit hladké spojení mezi atlantickým pobřežím NATO v Norsku a jeho novou hranicí s Ruskem ve Finsku.

Podle agentury bylo vylepšení jediné železnice spojující Finsko a Švédsko do loňského února oceněno na 37 milionů euro a nebylo ekonomicky výhodné, ale od začátku konfliktu na Ukrajině se „vše změnilo“.

Nyní by v případě konfliktu mezi Ruskem a NATO mohl být přesun sil a techniky přes Baltské moře ohrožen. Modernizace tratí pomůže rychlejší přepravě vojenského vybavení Severoatlantické aliance.

Projekt zahrnuje elektrifikaci železniční tratě mezi finským nádražím Laurilo a švédským městem Haparanda, jakož i zvýšení bezpečnosti železničních přejezdů, rozšíření příhradových mostů a vybudování nových stanic. Tyto úpravy finské železnice v okolí Tornia na švédských hranicích budou dokončeny příští rok a spojencům usnadní posílání posil a vybavení zpoza Atlantiku do Kemijarvi, hodinu jízdy od ruských hranic a sedm hodin od ruské jaderné bašty a vojenských základen u Murmansku na poloostrově Kola. Zde sídlí ruská Severní flotila tvořená celkem 27 ponorkami, více než 40 válečnými loděmi, asi 80 stíhacími letouny a zásobami jaderných hlavic a raket, jak uvedl Finský institut pro mezinárodní záležitosti (FIIA). Ve vojenském konfliktu s NATO by hlavním úkolem této flotily bylo zajistit kontrolu nad Barentsovým mořem a zastavit lodě přivážející posily ze Severní Ameriky do Evropy přes vody mezi Grónskem, Islandem a Spojeným královstvím, uvedla agentura s tím, že Finsko by mělo Alianci pomoci tomu zabránit.

NATO se v reakci na ruskou invazi na Ukrajině mění svou strategii a také přístup k těmto novým územím a jejich infrastruktuře, což otevírá spojencům možnosti, jak sledovat a zadržovat Moskvu, uvedla agentura Reuters. Diplomatické zdroje a vojenští analytici, na které se agentura obrátila také uvedly, že je tu bezprecedentní možnost jednat nyní s celou severozápadní Evropou jako s jedním blokem.

Více informací v původním článku zde (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.