Meta oficiálně spouští „Threads“, novou sociální síť konkurující Twitteru

Společnost Meta představila novou aplikaci, která má konkurovat Twitteru a zaměřuje se na uživatele, kteří hledají alternativu k platformě sociálních médií, kterou vlastní Elon Musk.

Nová nabídka se jmenuje Threads (Vlákna) a je označována jako textová verze aplikace pro sdílení fotografií Instagram společnosti Meta, která podle společnosti poskytuje “nový, samostatný prostor pro aktualizace v reálném čase a veřejné konverzace”. Aplikace byla spuštěna ve Velké Británii a ve více než 100 dalších zemích včetně USA, Británie, Austrálie, Kanady a Japonska. Během několika dní své existence přilákala více než sto milionů uživatelů, přičemž mezi první uživatele z řad celebrit patří například šéfkuchař Gordon Ramsay, popová hvězda Shakira a Mark Ian Hoyle, známější jako youtuber LadBaby. Podle snímků obrazovky poskytnutých médiím získají uživatelé prostředí podobné mikroblogování na Twitteru. To se samozřejmě vlastníkům Twitteru nelíbí a platforma zvažuje žalobu. K dispozici novým uživatelům jsou tlačítka pro lajkování, přeposílání, odpověď nebo citaci “vlákna” a počítadla zobrazující počet lajků a odpovědí, které příspěvek obdržel. “Naší vizí je, že Threads bude nová aplikace více zaměřená na text a dialog, po vzoru toho, co Instagram udělal pro fotografie a videa,” uvedla společnost. Příspěvky jsou omezeny na 500 znaků, což je více než hranice 280 znaků na Twitteru, a mohou obsahovat odkazy, fotografie a videa v délce až pěti minut. Uživatelé Instagramu se budou moci přihlásit pod svými stávajícími uživatelskými jmény a sledovat stejné účty v nové aplikaci. Noví uživatelé si budou muset založit účet Instagram. Meta zdůraznila opatření k zajištění bezpečnosti uživatelů, včetně prosazování komunitních zásad Instagramu a poskytování nástrojů pro kontrolu toho, kdo může uživatele zmiňovat nebo jim odpovídat.

Nová platforma společnosti Meta však vyvolala obavy o ochranu osobních údajů. Vlákna by mohla shromažďovat širokou škálu osobních údajů, včetně zdravotních, finančních, kontaktů, historie prohlížení a vyhledávání, údajů o poloze, nákupů a “citlivých informací”, jak uvádí zveřejněné informace o ochraně osobních údajů v App Store. Spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey tweetoval: “Všechny vaše Threads patří nám”, jeho Tweet pak obsahoval snímek obrazovky a Elon Musk mu stručně odpověděl “ano”. Jedním z míst, kde Threads nebudou zavedeny, je Evropská unie, která má přísná pravidla ochrany osobních údajů. Mluvčí komise ochrany dat Graham Doyle uvedl, že Společnost Meta informovala irskou komisi pro ochranu osobních údajů, že zde zatím neplánuje službu Threads spustit. Irský dozorčí orgán je totiž hlavním regulátorem ochrany osobních údajů společnosti Meta v EU, protože regionální ústředí společnosti sídlí v Dublinu. Společnost ale jako důvod svého rozhodnutí odložit uvedení na evropský trh uvádí nejistotu v oblasti regulace. Co se výhledů platformy týče, analytici tvrdí, že její úspěch není zdaleka zaručen. “Meta sází na okamžik uprostřed vrcholící frustrace z Twitteru. Toto okno příležitostí je však již zaplaveno alternativami Twitteru, včetně Bluesky, Mastodon, Spill, Post.News a Hive, které soupeří o podíl Twitteru na trhu.”  I tak by však Threads mohla být pro Muska, který loni Twitter koupil za 44 miliard dolarů, silným konkurentem. Musk totiž po svém převzetí provedl na Twitteru řadu změn, které vyvolaly u uživatelů odpor. Jedním z nich je denní omezení počtu tweetů, které si lidé mohou zobrazit, aby se pokusil zastavit neoprávněné shromažďování potenciálně cenných dat. Jiným bylo placené ověření uživatelů pro přístup k online panelu TweetDeck. Muskovo soupeření se Zuckerbergem by se nakonec mohlo přenést i do reálného života. V online výměně názorů se oba technologičtí miliardáři zřejmě dohodli na vzájemném souboji v kleci, i když není jasné, zda se do ringu skutečně dostanou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.