NATO schválilo silný balíček pro Ukrajinu, posiluje odstrašení a obranu

Spojenci na svém prvním pracovním zasedání na summitu ve Vilniusu v úterý (11. července 2023) přijali rozhodnutí o sblížení Ukrajiny s NATO a posílení kolektivního odstrašování a obrany Aliance.

Spojenci se dohodli na balíčku tří prvků, které Ukrajinu přiblíží NATO. Patří sem nový víceletý program pomoci, který má usnadnit přechod ukrajinských ozbrojených sil ze standardů sovětské éry na standardy NATO a pomoci obnovit ukrajinský bezpečnostní a obranný sektor a pokrýt kritické potřeby, jako jsou pohonné hmoty, odminovací vybavení a zdravotnické potřeby, informoval web NATO.

Spojenci se rovněž dohodli na zřízení nové Rady NATO-Ukrajina, jejíž ustavující zasedání se uskuteční ve středu ve Vilniusu za účasti prezidenta Zelenského. Spojenci rovněž potvrdili, že Ukrajina se stane členem NATO, a dohodli se na zrušení požadavku na akční plán členství. „Jedná se o silný balíček pro Ukrajinu a jasnou cestu k jejímu členství v NATO,“ uvedl generální tajemník Jens Stoltenberg.

Spojenci přijali „nejkomplexnější obranné plány od konce studené války“, uvedl Stoltenberg. Nové regionální plány, které mají čelit dvěma hlavním hrozbám Aliance – Rusku a terorismu – počítají s 300 000 vojáky ve vysoké pohotovosti, včetně značné bojové síly letectva a námořnictva. Spojenci rovněž schválili nový akční plán obranné výroby, který má urychlit společné zadávání veřejných zakázek, zvýšit výrobní kapacitu a posílit interoperabilitu spojenců.

V zájmu uspokojení svých obranných potřeb se spojenci trvale zavázali investovat do obrany minimálně 2 % svého hrubého domácího produktu (HDP). Evropští spojenci a Kanada zaznamenali v roce 2023 reálný nárůst svých obranných rozpočtů o 8,3 %, což je největší nárůst za poslední desetiletí. V letošním roce tuto referenční hodnotu splňuje nebo překračuje jedenáct spojenců a očekává se, že v roce 2024 tento počet výrazně vzroste.

Spojenci rovněž diskutovali o výzvách, které pro euroatlantickou bezpečnost a hodnoty představuje „nátlaková“ Čína. „Čína není naším protivníkem a my bychom měli pokračovat ve spolupráci,“ uvedl generální tajemník a zároveň zdůraznil, že „rostoucí asertivita Pekingu ovlivňuje naši bezpečnost“ a zpochybňuje mezinárodní řád založený na pravidlech. Ve středu se spojenci setkají s vedoucími představiteli Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a Jižní Koreje, jakož i Evropské unie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.